Как да резервирате своята почивка - онлайн или с агенция? 30.11 | 16:29

Или за плюсовете и минусите при резервация на мечтаната почивка

От iNews.bg

Наближават Коледните и Новогодишните празници, а с тях и времето за почивка. В желанието да се намери най-подходящата почивка, човек може да попадне на безброй агенции, сайтове и какво ли още не, които предлагат резервации за почивки.

Но как да изберете най-подходящата за вас и вашето семейство в това разнообразие и този огромен наплив от конкуренти в мрежата?

Какви са плюсовете и минусите на резервациите чрез туристически агент и тези чрез онлайн сайтовете за пътувания? Интернет изданието Buzzle дава отговор на тези въпроси.

Резервация онлайн или туристически агенции?

Онлайн резервация

С появата на интернет, подходът към клиентите от страна на туристическите агенции претърпя драстична промяна. С помощта на удобства като онлайн платежни услуги, всички резервации вече могат да се направят само с едно кликване на мишката и един-единствен бутон на клавиатурата на компютъра – и то, докато си лежите вкъщи.

Плюсове

1. Хубавото на онлайн резервациите е, че просто трябва да си харесате място, където искате да почивате, да намерите дадената туристическа дестинация в търсачката и пред вас ще се отворят безбройни списъци на туристически онлайн резервации за пътувания или хотели. Така човек може да разгледа и избере най-подходящото за него място за почивка и да сключи най-добрата сделка за това и то, без да е необходимо да прави кой знае какви усилия – освен да има интернет. Удобствата на онлайн резервациите не спират дотук – в днешно време може да резервирате дори местата си в самолета, да разгледате хотелската си стая, дори преди да сте платили за пътуването и най-вече – да сте там.

2. Друг плюс на онлайн резервацията е, че може да си осигурите мечтаната почивка по всяко време на денонощието, без да е необходимо да чакате да започне работното време на туристическата агенция, например. За хората, които пътуват често по бизнес работа, това е изключително удобно, тъй като могат да си разпределят задачите с месеци напред.

3. Онлайн резервациите предоставят голямо разнообразие и за хора, с по-особени изисквания и виждания. Така лесно може да резервирате почивка на някой девствен остров и пък на някое по-малко обитавано от хора място. Тъй като тези сайтове за онлайн резервации се преглеждат непрекъснато от безброй много хора от цял свят, интернет дава възможност да прочетете и коментарите на хора, които вече са посетили мястото, за което и вие си мечтаете.

Минуси

1. Всяка технология има своите недостатъци – онлайн резервирането не прави изключение. Въпреки че интернет предлага отзиви и коментари на някои предполагаеми предишните пътници, не е гаранция, че имената и положителни коментари са автентични. Туристическият агент от друга страна може също да е направил коментар, въз основа на личния си опит и впечатления от предишните му клиенти.

2. Измамите и интернет престъпления вече не са единичен случай. Има няколко добре проектирани сайтове, които "предлагат" онлайн резервации за своите клиенти. Всичко обаче е цел измама и те са фалшиви, за да примамят клиенти. Тези сайтове обикновено предлагат фалшиви маршрути и билети, след като вече плащането е извършено. Добре е при онлайн резервации хората да бъдат бдителни.

3. Онлайн сайтове за резервации някак си успяват да накарат клиентите да се чувстват, че са получили най-евтините туристически оферти. Въпреки това реалността се оказва друга – комисионните, скритите такси на сайтове за онлайн резервация са далеч по-високи в сравнение с традиционните туристически агенти.

Туристическите агенции

Става въпрос за традиционните агенти, които предлагат пътувания и билети, в замяна за определен комисионна. Ако имате намерение да резервирате пътуване чрез туристически агент, уверете се, че той притежава някоя от следните сертификати - IATA, UFTAA, ASTA, USTOA или TAP.

Плюсове

1. Туристическите агенции действат като адвокати или представители на своите клиенти, като се занимават с резервации в туристическата индустрия. Често туристическите агенти показват определен хотел или авиокомпания на новите си клиенти, въз основа на данните от пътуванията от предишните си клиенти. Все пак, те осигуряват лично услугите за клиентите си. В случай на отклонение, туристическият агент работи като адвокат, за да намерите най-подходящата компенсация за своите клиенти.

2. Повечето хора имат само слаба представа за ваканционните дестинации. Туроператорите се опитват да разберат нуждите им. С помощта на техния опит в туристическата индустрия, те могат да ръководят своите клиенти и да изготвят персонални маршрути за тях. Туристическият агент може да препоръча на клиентите определено дестинация, според сезона и възможностите му.

3. Туроператорите са много полезни, когато се опитват да осигурят различни екстри за пътуването – например, авиокомпания, резервация, местни забележителности, трансфери с летищата, хотелски резервации, ресторанти и т.н. Повечето туристически агенти са в постоянна връзка с въздухоплавателните компании и хотели, и така шансът да си резервирате почивката дори в последния момент е огромен.

Минуси

1. Изборът на авиокомпании, хотели, ресторанти, мястото могат да бъдат ограничени, тъй като туристическите агенти са склонни за връзка с ограничен брой доставчици на услуги.

2. Според някои хора туристическите агенти предлагат своите предложения според своята комисионни и рентабилността. Тя е обща за туристически агент, и фактически агентът "налага" на своя клиент избора за определена хотелска резервация, от която е вероятно да получи по-висока комисионна.

Водещи

Най-четени