Как оттеглянето на папата може да се отрази на туристите? 12.02 | 11:29

Събитието ще затвори вратите на Ватикана за посетители

От Елена Кирилова

Оттеглянето на папата е събитие с международна значимост и може да се отрази дори на туризма. Папа Бенедикт XVI обяви вчера, че ще се оттегли от поста си на глава на Римокатолическата църква на 28 февруари тази година. По думите му причината за това са множеството му здравословни проблеми.

Тук идва големият въпрос - какво означава това за вашите планове за пътуване?

Изборът на нов папа ще започне 15-20 дни след като Бенедикт XVI се оттегли окончателно, а това означава около средата на март, така че това няма да е най-доброто време за ваканция в Рим.

По време на конклава Ватикана ще е затворена за посетители, въпреки че събитието ще привлече хиляди католици на мястото, съобщава National Post.

Междувременно кардиналите ще се съберат, за да гласуват кой да е новият папа. Този процес може да се проточи доста поради изискванията за мнозинство.

Гласува се сутрин и следобед, а след всяко гласуване бюлетините се горят. Ако над Сикстинската капела има черен дим, това означава, че все още не е взето решение. Белият дим означава, че е избран нов папа и съвсем скоро ще имате шанса да разгледате Ватикана отвътре.

Проблемът е, че е възможно да чакате излизането на белия дим толкова дълго, че почивката ви да приключи и да не сте видели това, за което толкова сте мечтали. Вероятно изборът на нов папа ще бъде около 31 март.

Ако вече сте резервирали всичко именно за посочените дати, то може и да не видите красотите на Сикстинската капела, но може да бъдете свидетели на избирането на папа.

Водещи

Най-четени