Край на свободното лагеруване и палатките на плажа! 01.03 | 18:45

От 1000 до 10 000 лв. глоба за паркиране и къмпингуване на по-малко от 100 м от пясъчната ивица, приеха депутатите

От Ростислава Иванова

Народното събрание забрани къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете. Това стана с окончателно приети промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. "За" въвеждане на забраните гласуваха 106 депутати, "против" бяха 9, а 7 се въздържаха. Ограниченията засягат любимите места за свободна почивка по Черноморието ни – девствените плажове Корал, Карадере и Иракли.

Народните представители одобриха и тлъсти глоби за нарушителите  - от 1000 лв.  до 10 000 лв. В последния момент отпадна санкцията за пренощуване на плажа.

Докато в парламента вървеше гласуване, стотици граждани протестираха срещу предложените промени в закона, вносител на които са ГЕРБ и Реформаторския блок. Според мотивите забраните целят да прогонят пълчищата свободни къмпингари, които правят незаконни палатови лагери на самия плаж и унищожават природата, оставяйки след себе си купчини с боклуци.

"Дюните, опазването на плажовете не се случва, когато върху тях се паркира и има безразборно поставени палатки и къмпинги", аргументира се пред протестиращите министърът на туризма Николина Ангелкова. Преди гласуването на проекта тя се срещна с техни представители в парламента, предаде Фокус.

Докато говореше, Ангелкова бе прекъсната от протестиращите, които я обвиниха в "манипулация" и заявиха, че с това няма да се реши проблема с къмпингуването. Те предупредиха, че така държавата ще изгони гражданите си да почиват в Гърция. Според гражданите внесеното предложение, което предвижда в зона А на цялото Черноморско крайбрежие да не може да се пренощува на плаща, е "безумие".  

Девствените плажове Корал, Карадере и Иракли вече няма да се отдават под наем или на концесия, няма да се позволява върху тях и извършването на каквато и да било стопанска дейност. Разпъването на шезлонги и забиването на чадъри също е забранено там.

С друг текст в закона депутатите прехвърлиха управлението на всички плажове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма.

Водещи

Най-четени