Ловният туризъм има добри перспективи у нас 03.04 | 13:24

Големият бич за българските гори е бракониерската сеч, смята земеделският министър

От Ивелина Георгиева

Има много добра популация на дивеч в българските гори. Това коментира земеделският министър Мирослав Найденов по време на конференцията "Дивечът – ценен традиционен ресурс за българската кухня".

Това е добър сигнал за развитието на ловния туризъм в страната. И данните са показателни – през 2011 година на годишна база приходите от ловен туризъм се увеличават с 30 на сто, става ясно от статистиката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Мирослав Найденов коментира още, че големият бич за българската гора са бракониерската сеч. Новите промени в Закона за горите дават повече правомощия на горските стопанства и съответно – лесничеите. Те вече ще могат да задържат бракониерите и ще бъдат добре въоръжени, обеща земеделският министър.

Той коментира още, че вече има ефективни присъди на бракониери, но без да уточни броя им или къде са произнесени. Найденов поясни още, че има освободени горски служители, които са влизали "в комбина с нелегалните ловци" и за да се справят с проблема ще бъдат повишени заплатите на горските.

Ще бъде засилен и вътрешният контрол, но каквито и мерки да се вземат, това все пак е свързано с морал, смята земеделският министър.

В момента наказанието за бракониерска сеч е глоба, а за убийство на животно в забранения сезон - затвор.

 

Водещи

Най-четени