Над 2 млн. евро събрани от ловен туризъм през 2010 г. 30.03 | 15:35

Най-предпочитан е груповият лов на дива свиня

От Елена Коцева

Приходите от ловен туризъм у нас са били над 2 милиона евро през 2010 г. Регистрирани са 3992 чуждестранни и 3716 български организирани ловци.

Най-предпочитан е груповият лов на дива свиня, а при дребния дивеч – на фазани и яребици.

Основна част от чужденците са от Германия, Испания, Италия, Франция и Гърция.

За същия период общият обем на приходите на държавните ловни стопанства (ДЛС) възлиза на 2 049 389 евро, като с най-много приходи са ДЛС "Чекерица", "Росица" и "Черни Лом".

Според статистиката отстреляни са 145 благородни елени, 79 от които са трофеи с 31 златни медала, при елена-лопатар са отстреляни 228 животни, от които 16 са донесли на ловците златни медали. За последните години като перспективен и търсен ловен вид се определя муфлонът, от който през 2010 г. са отстреляни 130 животни.

Най-много са дивите свине, при които са отстреляни 2128 животни, от тях 48 са оценени със златен медал.

Това стана ясно от презентация на Изпълнителната агенция по горите по време на пресконференцията по повод 17-ото издание на "Природа, Лов, Риболов". Днес изложението бе открито в Международен панаир Пловдив.

България е една от страните в ЕС, която може да се гордее с опазването на дивеча и ловните стопанства, заяви заместник-министър Георги Костов.

За първи път на "Природа, Лов, Риболов" фирми показват залесителна и дърводобивна техника.

Фирми и експонати от 6 държави представят най-модерната ловна, рибарска и спортна екипировка (оръжия, принадлежности, облекло, аксесоари), оферти за атрактивни ловни и риболовни дестинации, машини.

На посетителите се предлагат и екзотични дестинации като ловен туризъм в Намибия, походи в Аржентина и зад Полярния кръг в Русия.

От тази година се поставя и началото на "Караван салон Пловдив" за кемпери, каравани и къмпингарско оборудване. Ловна къща и диорама, пресъздаваща планинска местност, са част от експонатите на Изпълнителната агенция по горите, която показва дейността на природни паркове, ловни и горски стопанства, професионални гимназии.

По същото време в панаира се провежда и специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари "Цветна пролет". Фирмите са с 54% повече от миналата година, а ангажираните изложбени площи – с 33%.

За първи път се предлага техника за разсадници, градински центрове и оранжерии, тъй като расте интересът към бизнеса в областта на озеленяването и оранжерийното производство.

Посетителите специалисти и любителите градинари могат да видят традиционни и екзотични цветя и дървесни видове, керамични и стъклени съдове за тях, ръчно изработени саксии, мини градини и аранжировки, подходящи за дома или офиса, сувенири и биопродукти, градински инструменти. На щандовете на изложителите всеки може да получи безплатни съвети, да намери идеи за ландшафтния дизайн и интериора.

Новост е и конкурсът за аранжиране на букети, в който ще се включат ученици от професионални и помощни училища. Експозициите са разположени в палата 4 и може да бъдат разгледани от 10 до 19 ч, а в неделя – до 16 часа.

Водещи