Модерен аквариум ще има в Несебър 14.09 | 13:03

Той ще бъде уникален не само за България, но и за целия Балкански полуостров

От Кремена Бедерева

Нова туристическа атракция ще има Несебър. По инициатива на общината и с помощта на еврофинансиране в града ще бъде изграден модерен аквариум - уникален не само за страната, но и за целия Балкански полуостров.

Освен това ще бъдат основно подобрени условията за живот в най-новия жилищен квартал "Черно море” в Несебър и изградена напълно нова водопроводна и канализационна мрежа в с. Тънково. Дватанови проекта са по договорите на ДФ "Земеделие”, финансирани по Програмата за развитие на селските райони” 2007 – 2013 г., съобщават от община Несебър.

С европари ще се укрепва и свлачището край Равда, санират се четири детски градини, изгражда се претоварна станция за регионално депо, обновява се сградата на старата поликлиника в новата част на Несебър, ще се изгради и нова пречиствателна станция, разчетена за 350 хиляди души.

Така Несебър ще инвестира над 7 млн. лв. в инфраструктура. Несебърският квартал "Черно море” ще се сдобие със свое ново улично и парково осветление само 12 месеца след подписването на договора за финансиране. 1 921 728.52 лева ще бъдат вложени в облагородяването на района.

Реализацията на проекта ще подобри и обезопаси също жизнената среда на жителите на квартала и на посещаващите го туристи, което е сред приоритетите на общинската администрация.

5 172 001.28 лева ще бъдат вложени в с. Тънково. Финансирането по спечеления проект ще осигури доизграждане на 6406 м канализационна мрежа и рехабилитация на 5006 м водопроводна мрежа. Проектът ще бъде изпълнен до 24 месеца.

Инвестициите и по двата проекта се осигуряват от Европейския съюз и републиканския бюджет. Веднага след подписване на договорите с ДФ "Земеделие”, започва реализацията на проектите.

През последните години администрацията използва всички възможности за привличане на средства, с които да направи селищата удобни за живеене и атрактивни за туризъм. До броени дни с осигурените 1 650 000 лева ще започне реставрацията на църквите - "Св. Йоан Кръстител” и "Св. Параскева” и това ще постави началото на туристическия маршрут "Духовният път”.

Чакат одобрение проектите за реставрация и на още няколко църкви, както и на римските терми, с което маршрутът ще бъде удължен.

Досега в резултат на външно финансиране и по европейски програми в Несебър са привлечени средства за проекти в размер на 28 538 850 лева. Като се прибави и проектът за изграждане на пречиствателна станция, може да се каже, че общината има готовност за инвестиране в инфраструктура за над 100 млн. лева.

Водещи