Над 40% от новите строежи на хотели по морето остават незавършени 22.09 | 12:33

В Поморие почти няма незавършени обекти

От Елица Елефтерова

Над 40% от новите строежи на хотели по морето остават незавършени, показват данните от Камарата на строителите, които са неофициални, тъй като с такава информация разполагат единствено главните архитекти на черноморските общини, а те нямат практиката да ги оповестяват.

Броят на незавършените хотели може да се окаже дори по-голям. В Поморие, например, само за тази година са издадени 180 разрешителни за строеж, като числата за миналата година са подобни, съобщава bTV.

В Поморие почти няма незавършени обекти заради повишения руски интерес към балнеокурорта и заради градските условия. В района на Слънчев бряг, Равда и на юг - в Созопол и Приморско обаче замразените строежи са десетки. Основната причина - некачествено проектиране и строителство тип "балкон до балкон", което отблъсква все по-претенциозните купувачи.

На фона на замиращия интерес към Слънчев бряг, в Поморие расте нов квартал. Проектиран за няколко хиляди жители, "Малкото солено езеро", в който земята е предимно частна, става по-известен като "Малката Москва".

Почти до всеки изграден нов хотел в Приморско стърчат останките на незавършен обект. Някои от скелетата са пуснати за продажба в този вид, други чакат по-добри времена.

Инвеститорите се броят на пръсти - предимно руски и по-малко турски. Един предприемач от Турция прави щателен оглед на цялото Южно Черноморие, преди да се спре на района край бившата резиденция "Перла", където вижда ниша в луксозното строителство.

Според брокери, не само чуждестранните клиенти, но и българските купувачи са по-капризни, а трета и четвърта линия вече не попадат в плановете им за втори дом.

"Почват да се насочват към съвсем нови обекти, по-модерно завършени, сгради, които са с по-съвременни материали. Наистина, купувачът не спи", посочи Ирена Перфанова от Националното сдружение недвижими имоти.

За да е в крак с тенденциите, на последното свободно място общината предвижда да се строи по-луксозен ваканционен комплекс.

За разлика от брокерите, строителният бранш е песимистично настроен. Според строителите, причина за отлива на купувачи на имоти по морето са и нереално високите цени, на които се продават по-ниският клас апартаменти.

Водещи

Най-четени