Най-добрият град за жените в Турция е... 11.03 | 16:19

Статистика показва кои са най-добрите градове за дамите в южната ни съседка

От Елена Кирилова

Най-добрият град за живеене на жените в Турция е Истанбул, сочи информация на Турския статистически институт, цитирана от вестник "Хюриет”.

Изборът на Истанбул е направен на базата на множество показатели, включително нивото на образование, заетостта, сключването на бракове и други. Това е и градът, който е на първо място по участие на жените в политиката. Дамите, живеещи в Истанбул, към момента са около 7 милиона, показва статистиката.

Данните за турския мегаполис показват, че броят на рано сключените бракове в него е по-малък, докато нивото на образование е по-високо спрямо останалите градове в южната ни съседка. Жените, които са завършили гимназия или университет, са 21%.

Един от основните проблеми на най-големия турски град е негативният му имидж, свързан с големия брой самоубийства на жени.

Турският статистически институт посочва, че в десетката на най-добрите градове за живеене за жените в Турция, се нарежда и родното място на премиера Ердоган - Ризе.

Там матриархатът е често срещан, а това е наложено от факта, че жените имат сериозно влияние в семействата, предаде БТА.

Водещи

Най-четени