Най-скъпите хотели са в Москва 17.08 | 19:05

Цените на хотелските стаи в Европа падат

От Елена Кирилова

Хотелите в Москва бяха обявени за най-скъпите в света за последните осем години, съобщава в. Telegraph. Това показва проучване на средната цена за нощувка в стая в 50 големи града в света. Руската столица обаче оглавява списъка с цената за престой за една вечер, който струва на туристите средно 331 евро.

Москва се изкачи до първото място в изследването на Hogg Robinson Group (HRG), тъй като резултатите сочат, че тази година нощувката там е с почти 20 на сто по-скъпа, отколкото навсякъде другаде.

Второто място е отредено за Лагос в Нигерия, където средната цена на стая е 276 евро. Високата цена се дължи на добре развития бизнес в района, свързан с петролната индустрия. С цел по-голяма сигурност туристите там са по-склонни да изберат петзвездни хотели.  

В Женева, където настаняването в хотел обикновено струва около 275 евро, цената е с 15 евро по-ниска в сравнение с миналогодишната. Въпреки това градът се нарежда на трето място по най-скъпи хотели в света.

Средната цена за стая в другите европейски градове, като Барселона, Мадрид и Дъблин, също е паднала с почти една четвърт.

Според Стюарт Харви, търговски директор на HRG, икономическата "несигурност” е "движеща сила при определянето на цената на стаите в цяла континентална Европа”.

В световен план най-големи увеличения в цените на хотелските услуги се наблюдават в Латинска Америка. В Рио де Жанейро, където през 2016 г. ще се проведат следващите Олимпийски игри, цените са нараснали с 15 на сто.

В Сао Паоло те са се качили с повече от една пета. В Мексико сити този скок е с почти една трета от миналогодишната цена.

Водещи