Не знам къде искам да отида, но знам кога 18.02 | 08:01

Нормативен пропуск спира развитието на електронния бизнес в туризма у нас, предупредиха туроператори

От iNews.bg

Представете си бъдещето на туристическите услуги – то може да бъде определено с израза "Не знам къде искам да отида, но знам кога". Това означава, че вече няма да бъдат търсени хотели, а след това и напасвани самолетни и други резервации.

Достатъчно ще бъде потребителите да определят периода, в който са свободни и парите, които са склонни да похарчат. Системата ще генерира най-подходящите дестинации, а после с помощта на приятелите си в социалните мрежи, хората ще решат къде точно да отидат.

Всичко това обаче е все още много далечно бъдеще за българските потребители, стана ясно по време на дискусия за развитието на електронния бизнес в туризма. Организатор на събитието е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

По думите на председателя на организацията Байко Байков нормативен пропуск спира развитието на онлайн бизнеса на туристическите агенции.

Според Закона за туризма клиентът трябва да бъде запознат с общите условия и правила на договорите и да им бъдат връчени ваучери за пътуването. Съгласието с условията се удостоверява посредством подпис под документа.

На практика това означава, че агентът трябва да изпрати общите условия на клиента, той да ги принтира, подпише, сканира и отново да ги изпрати в агенцията. В другите европейски държави това става само с отбелязване на тик в чекбоск, коментира Байков.

"В момента всички останали закони работят добре – за електронния подпис, за онлайн търговията и банковите разплащания. Законът за туризма обаче спъва развитието на истинския електронен бизнес в туризма", допълни още той.

Оказва се, че българите могат да си купят онлайн туристически пакет, но само от чужд оператор. Това обаче крие рискове при евентуални рекламации.

От Асоциацията са изпратили свои предложения за промяна в законодателството до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Представител на институцията по време на дискусията обаче нямаше.

Водещи

Най-четени