Почивка в „зелена къща“ - изборът е между 26 обекта, засега 18.02 | 15:26

Още 11 къщи за гости и малки хотели са номинирани за сертификата

От Ралица Стоянова

"Зелена къща" е сертификат, създаден през 2008 г. от Асоциацията за алтернативен туризъм. Издава се на къщи за гости и малки хотели, като с него на посетителите се гарантира, че ще се насладят на почивка на тихо, спокойно и чисто място.

Изискванията, на които трябва да отговарят обектите, за да получат сертификата, се делят на два вида – общи и специални. Към общите спадат чистотата, комфорта и сигурността в къщата, архитектурата, природните ресурси, гостоприемството на домакините, местоположението (желателно е къщите да са в селска среда или в старата част на градовете).

Към специфичните се отнасят ефективното използване на ресурсите, повишаването на екосъзнанието на гостите, намаление на количеството на отпадъците, липса на пестициди в градините, използването на енергия от възобновяеми източници и други.

Според тези критерии е извършена и последната оценителска обиколка през ноември 2010 г. В момента у нас има 26 сертифицирани обекта и 11 обекта с номинация.

Сред новостите, които въвеждат от Асоциацията за алтернативен туризъм по отношение на сертификата, са създаване на база данни, чрез която ще се прави анализ и сравнение на всички критерии в обектите за настаняване. Отпадат и крайните срокове за подаване на заявление за сертификата. Къщите ще могат да кандидатстват през цялата година. Това ще даде възможност на членовете на асоциацията да ги проучват по-детайлно.

Предвижда се и собствениците на "зелени" къщи да обменят опит помежду си чрез гостувания. Десет къщи вече имат готовност да посрещнат свои колеги и съответно да посетят техните къщи.

Сред "зелените" къщи у нас попадат Аргировите къщи в с. Арда, Къщата за гости "Мадона" в Белоградчик, Хаджипоповата къща в Банско, Пампоровата къща в Смолян, Къщата за гости "Еко арт" в с. Драшкова поляна и други.

Някои от "зелените" къщи предлагат уроци по народни танци, почистване на района от гостите и занятия за деца.

Водещи

Най-четени