Нямаме политика за развитието на къмпингите 22.05 | 15:47

В страната ни има отлични условия за развитие на къмпинг туризма

От Деляна Петкова

Страната ни няма политика за развитието на къмпингите като алтернативен вид туризъм, смята директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от Агенция "Фокус". 

Може да се каже, че България е задраскана на картата на Европа като страна, която може да предлага къмпинг, по начина, по който тази услуга се разбира в Европейския съюз, смята още Драганов

Иначе у нас има прекрасни условия за развитие на къмпинг туризъм. Той е спонтанен, поддържан от самите къмпингуващи, а не по инициатива на общините и държавата, който могат да създадат политика с цел получаване на допълнителни приходи.

Къмпингите в България обаче са намалели значително през годините след демократичните промени - те са приватизирани, а някои от териториите са застроени. Появиха се редица реституционни проблеми с къмпингите – не е ясно кой ги е приватизирал и дали е върнал земята на жителите на съответното населено място, дали това е направил областният управител, който е продал съответния къмпинг, като държавна собственост, разказа още Драганов.

Къмпингуващите традиционно предпочитат да прекарат почивката си по този начин – в каравана или в палатка. Те се приемат за специфична група туристи, които са създали определени навици. "На къмпинг ходят хора с по-артистични наклонности и по принцип са доста по-културни от средната маса. Това са хора, които знаят как да се забавляват и знаят как да прекарват времето си. Като цяло ходенето на къмпинг е интелигентен вид туризъм”, обясни експертът.

Погрешно е са се мисли, че на къмпинг ходят само бедни хора. Ходенето на къмпинг в Европа не се счита за евтино прекарване на почивката тъй като караваните са доста скъпи. Скъпо е и тяхното техническо обслужване, подчерта Румен Драганов.

Водещи