Обграждат Стария град в Созопол с крепостна стена 08.03 | 10:22

Общината има амбицията да превърне града в конкурент на Дубровник

От Деляна Петкова

1 млн. лева ще бъдат вложени в реставрацията на крепостната стена на Стария Созопол, става ясно от съобщение на сайта на община Созопол.

Вече има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостна система "Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР "Старинен Созопол”.

С него общината ще кандидатства за държавната награда от 1 млн. лева за успешното класиране на туристическите й обекти в класацията "Чудесата на България”.

Цялостният проект предвижда Стария Созопол да бъде обграден с крепостна стена, като там където това е невъзможно да бъдат експонирани отделни елементи от нея. По него ще бъдат правени археологически разкопки, консервиране, реставриране и социализация на крепостната стена, която ще обхваща града.

Обект на възстановяване е входът на крепостната стена, както и някои елементи – кули заедно със стълби. Предвижда се социализация на пространствата, така че едновременно археологическите обекти да са достъпни за туристите и да се вписват в общата визия на града.

Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл свързан с крепостна стена, който разкрива отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. В общия ансамбъл на западната крепостна стена ще бъдат вписани на две места по два зъбера и четири бойници.

Предвидени са още построяването на арка като продължение на крепостната стена и малък архитектурен ансамбъл с алея.

Този проект е част от мегапроекта за цялостно възстановяване на крепостната стена и кули, с чиито завършек Созопол би конкурирал перлата на Адриатика- Дубровник.

Водещи

Най-четени