Около един милион туристи са разгледали Велико Търново през 2013 г. 09.04 | 18:30

Това е ръст от 40% за старата столица, спрямо 2012 г.

От Цанка Донкова

Около един милион туристи са посетили културно-историческите обекти във Велико Търново и региона през миналата година, съобщава кметът Даниел Панов.

По думите му това е 40 процента ръст спрямо предходната година. През изминалата година в града са открити два нови хотела с 60 легла, пет къщи за гости - с 38 легла, и още 12 обекта за настаняване. Така легловата база във Велико Търново вече разполага с около 6000 места в различните категории за настаняване, допълва БТА.

За подобряване на туристическата инфраструктура и за разкриване на нови атракции общината е инвестирала повече от седем милиона лева. С тях е ремонтиран площадът пред "Царевец", реставриран е Владишкият мост, както и част от църквите в кв. "Асенов", изграден е Мултимедийният посетителски център, допълни Панов.

Подготвени са проекти за следващия туристически сезон, с тях общината ще кандидатства за финансиране пред Програмата на норвежкото правителство и по "Трансгранично сътрудничество", посочи кметът.

Той съобщи данните във връзка със започващото във Велико Търново международно изложение "Културен туризъм", организирано със съдействието на Министерството на икономиката и енергетиката, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В него участват повече от 80 общини, туроператори и фирми, свързани с туризма. Работата на участниците в изложението ще продължи до 13 април.

Водещи

Най-четени