Откриват Балабановата железница 14.05 | 11:42

Може да разгледате влаковата композиция край селата Бараково и Помориново

От Лазар Тодоров

Музейна експозиция съставена от локомотив и седем вагона ще бъде разположена на открито между кюстендилските села Бараково и Помориново.

Те част от музея, посветен на индустриалеца Иван Балабанов и собственост на Методи Панайотов, това съобщи кметът на Община Кочериново Иван Минков. Локомотивът и седемте вагона ще бъдат поставени на релси с дължина около 180 метра и ширина 2 метра, край бетонната стена на бившия завод за хартия в с. Бараково.

"До края на месеца всичко ще бъде готово. Остава ми малко  работа по изработването на релсите и транспортирането на вагончетата, които са разположени на различни места, но до няколко седмици ще успея да завърша работата. Искам да  възстановя санитарния, пътническия, представителния вагон и да поставя една платформа", разказа пред БТА Методи Панайотов.

Идеята на композицията е част от дългогодишната идея за възстановяване на Рилската железница. Тя е имала дължина 40 км и е била създадена за нуждите на Балабановата фабрика, през  1920 година. С нея се е транспортирал дървеният материал от  планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници. Закрита е през 1960 година.

Водещи

Най-четени