Отливът на израелски туристи се компенсира с други 31.07 | 10:28

Отчитаме 30% ръст на руските туристи

От Ралица Стоянова

Отливът на туристи от Израел, който се получи в дните след атентата в Бургас, се запълва от други туристи. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНР. Той е на посещение в Израел с цел да гарантира, че България е спокойна и сигурна страна.

Туристите от Израел през миналата година са били 138 хиляди, така че дори 10-15% спад означава десетки хиляди туристи, обясни Добрев.

Отлив от други пазари не се наблюдава, дори обратното, освободените резервации от страна на израелски туроператори се заемат от други държави - традиционните ни пазари - Германия, Полша и Русия. Над 30% е ръстът на руските туристи. Увеличават се и туристите от Украйна и Беларус. Наблюдава се спад на някои от пазарите в ЕС може би заради тежката икономическа ситуация, предположи министърът.

Към края на юни статистиката отчита 1% ръст на туристите и се очаква до края на годината процентът да нарастне значително.

Министърът на икономиката Делян Добрев отказа да коментира констатацията на Комисията за защита на конкуренцията, че липсва картел на горивата в България. Начинът да се следи конкуренцията на българския пазар не е в прегледа на фактури, а в ежедневното наблюдение как се движат цените в другите страни о ЕС. Разминаванията с цените у нас се отстраняват до дни, увери министърът. 

Водещи

Най-четени