Вече има отменени резервации на израелски туристи у нас 25.07 | 09:08

Увеличава се броят на туристите като цяло, съобщи Делян Добрев

От Кремена Бедерева

Очакваме около 150 хил. израелски туристи у нас. Това прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по Нова телевизия.

Според него е рано да се каже дали има отлив на туристи по черноморските ни курорти след атентата в Бургас. Предвид тиражираните информации, че масово израелските туристи посещават България за хазартен туризъм, Добрев смята, че това не е точно така.

Мисля, че изградихме един стереотип, който е правилен за израелските туристи. Пътуват из страната, не стоят само на плажа. Това, че някои от тях посещават хазартните зали, не значи, че не посещават културно-историческите ни паметници, уточни министърът.

Той разказа, че по време на срещата му с израелския министър на туризма са обсъждали развитието на туризма между двете страни и са обменили добри практики. "Ние не трябва да се поддаваме на стреса и не трябва да променяме нашите навици да пътуваме заради тази терористична атака, защото това ще означава, че атентатът е успял", обясни Добрев.

Увеличава се броят на туристите като цяло. До края на август месец имаме отменени 23 чартърни полета на този етап. Което означава, един полет е около 150-155 души, което означава около 3500 души по-малко ще посетят България от Израел. Това не е голяма трагедия, тъй като на фона на 140-150 хиляди туристи от Израел 3-4 хиляди е сравнително малка цифра.

Но пък има опасност тази отмяна резервации да продължи и затова ние трябва все още много внимателно да следим този пазар. Той обмисля посещение в Израел, за да даде няколко интервюта на местните медии, за да се опита да предотврати подобен отлив на израелски туристи от страната ни.

Нямало е как да бъде предотвратен атентата в Бургас, смята Добрев и успокои, че сега мерките са засили. Но трябва да внимаваме да не пресолим манджата, защото прекалените проверки по летищата могат да изнервят туристите, смята министърът на туризма. Той разказа, че част от туроператорите са се оплакали именно от засилените мерки.

"Ние трябва да сме максимално открити и не мисля, че има логика да не я споделяме", отговори Добрев на въпрос трябва ли да се съобщава точния брой на израелските туристи, посетили страната ни. "Все още можем да регистрираме ръст, но все още съществуват заплахи", продължи той.

Цените на горивата се формират на базата на цената на петрола. Акцизите и данъците не се променят. Факторите, определящи цените на горивата, са цените на петрола и долара, поясни Добрев относно продължаващото увеличение на цените на горивата у нас.

Той обаче се похвали, че у нас цените на горивата са едни от най-ниските в ЕС, тъй като разходите за производство и акцизите са сравнително ниски. Румъния, Латвия, Литва, Люксембург са държави с по-евтино гориво от България.

Според него има некоректност в цената на горивата. Това се е получило, понеже различните държави и производители съответно по-бързо и по-бавно променят своята цена. Дизелът и бензинът трябва да поевтинеят от полунощ, съобщи Делян Добрев. Дизелът трябва да намалее с 4 стотинки, бензинът с 3.

Хипотезите са две - от една страна "Лукойл" е реагирал по-бавно, другата хипотеза е, че другите страни са реагирали по-бързо и по-бързо са променили цените, обясни Добрев.

Цените на горивата са нещо много важно и трябва да се борим за различна политика по отношение на тях в Европа. Високата цена на горивата не само увеличава цените, а и намалява потреблението, което затруднява икономиката, продължи обясненията Добрев.

Има достатъчно конкуренция, че да няма спекулативно увеличение на цената на хляба, смята министърът относно очакваното покачване на цената на хляба. Той изрази надежда, че това няма да се случи.

Водещи

Най-четени