Отчитаме повече туристи по Черноморието това лято 30.08 | 09:32

Увеличението в приходите от туризъм е около 4,5%

От Кремена Бедерева

Туристическият сезон тази година е успешен. Около това твърдение се обединиха Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, и Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на Нова телевизия.

Туристите по Черноморието ни през лято 2011 са повече, но са се увеличили и разходите, поясни Рагин.

"Цените тази година останаха същите като през 2009-2010 година, за да имаме продукт, който е конкурентоспособен. Нивата на ниските цени са запазени, но хубавото в България е, че имаме и много добър продукт, който е на по-висока цена и той се търси", обясни от своя страна Румен Драганов.

По думите му обаче България не е толкова евтина дестинация, колкото ние се опитваме да я изкараме.

"Неумението да взимаме пари пречи на българския туризъм. Туристите не са дошли да си купят джапанки", допълни той.

Румен Драганов поясни още, че цените по курортите започват да падат още от края на август, като ще има и второ намаление след 10-ти септември. Нощувките в хотелите ще са на цени между 15 и 40 лева, а в квартирите могат да паднат и до 10 лева.

"Приходите от туризъм това лято се движат в рамките на около 4,5% увеличение. Очакваме около 2,7 милиарда евро от международен туризъм и 1,5 милиарда от вътрешен", заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Не на последно място Румен Драганов уточни, че в България няма нито един министър, който да отговоря за една туристическа атракция публична държавна собственост. Министърът на транспорта притежава всички нотариални актове, но той не знаел, че е собственик на всички атракции в България.

"Затова ние настояваме да има регистър на туристическите атракции публична държавна собственост, да знаем работното им време, цената, кой отговаря за тях и кой и по какъв начин прави рекламата им извън България", заяви Драганов.

Водещи

Най-четени