Очакват наплив от туристи по морето и през септември 29.08 | 11:21

В Слънчев бряг и Албена хотелите са резервирани до края на месеца

От Кремена Бедерева

В момента в "Слънчев бряг" почиват близо 320 000 туристи, а легловата база е заета 90 на сто. Част от хотелите са резервирани до края на септември. Очаква се септември да е силен за туризма в "Слънчев бряг", заяви за БТА Елена Иванова, хотелиер и председател на Управителния съвет на сдружение "Съюз на собствениците" в курорта.

По думите й другият фактор, който ще се отрази добре на туризма по Черноморието, е прогнозата на топъл септември. Да прекарат ваканцията си тогава се очакват 280 000 туристи. Руснаците ще са по-малко. Те си тръгват в последната седмица на август.

Наплив през септември ще има и от израелци, които ще посрещнат еврейската Нова година на море в родния ни курорт, каза Иванова. Като цяло, цените това лято се задържаха в сравнение с миналия сезон. Не се очаква увеличение на нощувките и през лято 2012, допълни Иванова.

Данните на хотелиерите в "Слънчев бряг" сочат, че нашите и чужди летовници предпочитат да купуват пакети ол инклузив. Офертите за този тип почивки у нас вече излизат по-евтини, отколкото в Турция, допълниха от бранша.

Хотелиери в курортен комплекс "Слънчев бряг" подготвят за летовниците бонус пакети през септември, каза за БТА Слави Панайотов, търговски директор на една от веригите хотели в курорта. Най-изгодно излизат пакетите за 14 и 21 дни.

При първия пакет се заплащат 12 нощувки, останалите две са бонус, а 21 нощувки пък излизат на цената на 18. Има и такива, които са 6 за 7, обясни Панайотов. След 15 септември хотелите влизат в нисък туристически сезон и тогава цените на нощувките ще паднат още в сравнение с междинния, който тече в момента.

Сега цените на нощувките са по-ниски с 20-25 процента, а след 15 септември ще паднат с още 10-15 на сто в зависимост от категорията на хотела. С най-големи намаления са хотелите в западната зона, която е най-отдалечена от морето.

В момента там може да се почива срещу 20 лева на човек с включена закуска в цената. След 15 септември нощувките там ще паднат още и ще стигнат 10-15 лева, прогнозира Панайотов. През есента "Слънчев бряг" ще се напълни и с румънски туристи. Оживление ще има и на израелските гости. Очаква се също ръст на немски и английски летовници, които са в пенсионна възраст.

През септември резервациите им, както през юни, също скачат, заяви Панайотов. Малките семейни хотели в Приморско също започват да свалят цените с около 20 процента, съобщиха от пресслужбата на общината.

Двойната стая от 60 лева през пика на сезона сега струва 40 лева. В Китен и Царево хотелиерите също свалят цените, научи БТА от пресслужбите на двете общини.

Албена също не се оплаква от липса на туристи. Летовниците в черноморския комплекс "Албена" бележат около 6 на сто ръст на годишна база, съобщи заместник-директорът по маркетинг и продажби Йовка Страшилова преди края на туристическия сезон.

По думите й ръст ще има и в приходите в сравнение с миналото лято, но не в такъв размер заради многото посещения през юни, когато цените за почивка са били по-ниски. По думите й най-голямо увеличение - близо 20 на сто, е постигнато на германския пазар.

Около 22 000 туристи от Германия са реализирали през сезона 200 000 нощувки във ваканционното селище. Руските туристи имат най-голям дял сред почиващите в "Албена" - около 20 на сто.

При гостите от Русия е постигнат ръст от 6 на сто, макар че през юли и август имаше още много желаещи да резервират почивка, но базата беше заета, коментира Страшилова.

Водещи

Най-четени