Пенсионерите зарязаха сериалите – тръгнаха да опознават България 22.11 | 13:01

Възрастните най-често са пътували в страната

От Христина Рафаилова

Любимото занимание на българските пенсионери не са турските сериали. Оказа се, че възрастните обичат да пътуват и може би ако имаха възможност, щяха да тръгнат и по света. Заради размера на пенсиите и други социални проблеми вероятно хората на възраст над 65 години "се разхождат" основно по родните земи. Това става ясно от данните на Националния статистически институт за туристическите пътувания у нас през третото тримесечие на годината. 

Според тях за този период нашенците са пътешествали основно в границите на България. 85% на сто от гражданите са предприели именно такива пътувания. Сред хората, които са опознали родината, за да я обикнат, най-много се именно пенсионерите. 

Най-много пътувания обаче общо за страната и чужбина са извършили хората между 25-44 години. Те представляват 45,3% от всички, тръгнали на екскурзия и почивка.

Красотата на чуждите земи се е разкрила основно за хората в по-зряла възраст. Зад граница са ходили основно българи между 45-64 години. 

От статистиката става ясно, че когато нашенецът пътува по лични причини, рядко ползва услугите на туроператорски фирми. Над 75% от българите разчитат на собствените си сили да организират разходката си в страната. 60% от гражданите се справят сами с екскурзията и почивката в чужбина.

Повече за това как и къде пътуваме четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени