По-нисък туристически данък в София догодина 22.12 | 14:01

Ще бъде съответно 0,4, 0,6, 0,8, 1 и 1,2 лв. за хотелите категории една, две, три, четири и пет звезди

От Олга Андреева

Туристическият данък в София за следващата година ще бъде намален, реши Столичният общински съвет.

В момента размерът на туристическият данък за столичните хотели е съответно 0,60, 1,20, 1,80, 2,40 и 3,00 лв. за хотелите категории една, две, три, четири и пет звезди.

Догодина местата за настаняване категория една звезда ще плащат по 0,40 лв. за нощувка, две звезди - по 0,60 лв. за нощувка, три звезди - по 0,80 лв. за нощувка, четири звезди - по един лев за нощувка и пет звезди - по 1,20 лв. за нощувка.

До края на октомври в София има регистрирани 331 места за настаняване, от които осем са пет звезди, 31 - четиризвезди, 59 - тризвездни, 89 - двузвезди, а останалите - една звезда.

За промяната на данъка гласуваха съветниците от ГЕРБ, НДСВ, "Синята коалиция" и ВМРО, а от БСП се въздържаха, съобщи БТА. Гласуването беше предшествано от дискусия сред съветниците.

От "Синята коалиция" посочиха, че за приемането на новите размери липсва финансова обосновка. Според БСП пък преди да се определят нови размери, трябва да се подобри събираемостта.

Данните сочат, че до днес от туристическия данък са събрани 2,234 млн. лв. Според председателя на комисията по финанси Орлин Алексиев има възможност да се съберат заложените в бюджета 3,6 млн. лв. в бюджета на общината, тъй като този данък се събира до 28 февруари следващата година.

В отговор на питане дали събраните средства ще стигнат за издръжката на ОП "Туристическо обслужване" заместник-кметът Дончо Барбалов посочи, че предстои оптимизиране на структурата и на общинските предприятия.

Водещи

Най-четени