Поскъпването на тока ще се отрази и на туризма, но от догодина 03.07 | 12:27

Туроператорите настояха правителството да съгласува и с тях резките поскъпвания

От Ивелина Георгиева

Увеличението на цената на тока няма да се отрази върху туристическия поток през тази година. Разликата обаче ще бъде поета от хотелиерите и туроператорите през тази година.

Това заяви Благовест Лефтеров, зам.-председател на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА). За тази година няма да има промяна в цените, защото има подписани договори и те не могат да бъдат променени.

Допълнителните разходи, които ще направи браншът през настоящата година обаче ще се отразят на цените на туристическите пакети през 2013 година.

След две-три седмици туроператорите ще започнат договарянето на пакетите за догодина и най-оптимистичната прогноза е увеличението на цените да остане в рамките "на нормалното – между 3 и 5%", допълни Донка Соколова от БАТА. Според нея, ако увеличението е по-голямо, България ще стане неконкурентоспособна.

"Не можем да увеличение на цената с ниво по-високо от средната инфлация за Европа", обясни тя и добави, че ако хотелиерите си структурират добре приходите, разходите и услугите, няма да се получат сътресения в цените.

Браншът е категоричен, че увеличението на тока ще се отрази негативно върху туризма и би следвало, когато правителството прави такова рязко поскъпване, да се допитва и до тях. Страната получава огромни приходи благодарение на туризма и на туристическите фирми. Секторът продължава да разкрива работни места и е един от малкото, който продължава да "живее", коментира още Благовест Лефтеров.

На този етап страната ни остава стабилна в своя рейтинг като туристическа дестинация. Има ръст на туристопотока от Беларус, Украйна и Молдова. От Министерството на външните работи са взели решение туристите от тези страни да получават визи на същите цени, каквито са били и през миналата година. Това решение е в резултат на усилията и настояването на туроператорските агенции, стана ясно от думите на експертите.

Що се отнася до българите хотелите очакват с 30% повече нашенци да почиват в страната ни, посочи още Донка Соколова.

Водещи

Най-четени