Ресторантите, за които си струва да попътуваме 11.01 | 08:29

От Aponiente в Ел Пуерто де Санта Мария до Willows в Сиатъл

От Любомир Тасев

Британският вестник Daily Telegraph предлага на вниманието ни 10 ресторанта по света, които си заслужава да посетим през 2011 г.

От нови заведения на познати майстор-готвачи до някои по-малко известни капанчета, списъкът предлага разнообразни емоции за всеки кулинарен естет.

APONIENTE

Ел Пуерто де Санта Мария, Испания

В света на топ готвачите в Европа и Америка, Анхел Леон си е спечелил уважение. Симпатичното ресторантче Aponiente, което той отвори през 2005 г. в малкото испанско селце на брега, ще ви предложи морски специалитети. 33-годишният Леон е неуморим иноватор. Винаги се опитва да приложи нови техники, като използва необичайни, меко казано, продукти. За сгъстяване на сосове например слага планктон.

BENU

Сан Франциско

Критиците очакваха гладно дебюта на Benu, който най-накрая бе отворен от Томас Келър през август. Въпреки високите очаквания и цени, реакциите са впечатляващи. San Francisco Chronicle писа наскоро за него, като похвали изящното меню, поглеждащо за вдъхновение на изток.

DINNER BY HESTON BLUMENTHAL

Лондон

Почитаният британски готвач Хестън Блументал, носител на три звезди от Michelin в ресторанта си Fat Duck, изследва британски рецепти, които датират от 14 век. Те ще послужат за вдъхновение на новия му дългоочакван ресторант Dinner by Heston Blumenthal, който ще отвори врати в лондонския хотел Mandarin Oriental в края на януари. Докато консумират своята опушена на слама скумрия с лимонена салата, гостите ще могат да гледат какво се случва в кухнята през прозрачна стена.

M. WELLS

Лонг Айлънд сити, Ню Йорк

Ако 7-ма линия на метрото до Куинс изглежда малко натоварена, може да е заради слуховете за хубава вечеря, приготвена от бившия главен готвач на Au Pied de Cochon в Монреал Юг Дюфур и неговата съпруга Сара Обрейтис. Когато бе открит през юли M. Wells сервираше само закуска. Сега работното му време е от 10 до 16 часа, като веднага щом се сдобие с лиценз за продажба на алкохол, ресторантът ще предлага и вечеря. Засега менюто представлява карнавал от монреалски и американски блюда, сред които маринован свински език, охлюви и ребърца. Но разбира се предлагат се и сандвичи.

MIRAZUR

Ментон, Франция

Миналата пролет популярният и уважаван блогър г-жа Пим Тешамуанвивит откри ресторанта в село на Френската ривиера по съвет на приятели. Мауро Колагреко, аржентинският готвач на Mirazur, стана известен от работата си във вегетарианския L’Arpège в Париж. Затова не бива да ни изненадва, че отглежда част от хранителните продукти в двора на ресторанта. През 2009 г. той стана първият чужденец, обявен за готвач на годината във Франция в класацията на Gault-Millau. След посещението си в капанчето, Тешамуанвивит написа в своя блог: "Още сънувам невероятно сладките червени скариди, обвити в панделки от свежи аспержи, пореч и цветове на див чесън... а, да, и поръсени с капчици зехтин от Лигурия".

 

Сред останалите ресторанти в списъка са Momofuku в Сидни, част от "империята" на известния нюйоркски майстор-готвач Дейвид Чанг. Заведението ще подготви специално меню за вкуса на австралийците.

Restaurant Andre се намира в оживения китайски квартал на Сингапур. Тук Андре Чян ще зарадва най-изтънчените гастрономи с вдъхновени от френската кухня ястия.

Ако сте почитател на скарата Restaurante Garzon е мястото за вас. В откъснатото уругвайско село Гарсон твори аржентинецът Франсис Малман, чийто хотел тук дебютира през 2004 г.

Феран Адриа не е забравил феновете си. Малко след като обяви, че затваря El Bulli, заедно със своя брат Алберт подписа договор с известната испанска верига за морски дарове Rías de Galicia. Този месец двамата планират да отворят тапас бар в Барселона, който ще се казва Tickets.

Willows Inn, на малкия остров Сан Хуан, е на около два часа път с кола и ферибот от Сиатъл. Ресторантът ще се превърне в любима дестинация благодарение на главния си готвач. 24-годишният Блайне Вецел, бившо протеже на Рене Реджепи в Noma, копенхагенският ресторант носител на титлата "Най-добър ресторант в света за 2010 г.", пое кухнята на Willows миналата година. Очаквайте местни специалитети. Г-н Вецел вече нае фермер и рибар, които работят само за него.

Водещи

Най-четени