Ресторантите, за които си струва да попътуваме 11.01 | 08:29
От Aponiente в Ел Пуерто де Санта Мария до Willows в Сиатъл

Британският вестник Daily Telegraph предлага на вниманието ни 10 ресторанта по света, които си заслужава да посетим през 2011 г.
От нови заведения на познати майстор-готвачи до някои по-малко известни капанчета, списъкът предлага разнообразни емоции за всеки кулинарен естет.
APONIENTE
Ел Пуерто де Санта Мария, Испания
В света на топ готвачите в Европа и Америка, Анхел Леон си е спечелил уважение. Симпатичното ресторантче Aponiente, което той отвори през 2005 г. в малкото испанско селце на брега, ще ви предложи морски специалитети. 33-годишният Леон е неуморим иноватор. Винаги се опитва да приложи нови техники, като използва необичайни, меко казано, продукти. За сгъстяване на сосове например слага планктон.
BENU
Сан Франциско
Критиците очакваха гладно дебюта на Benu, който най-накрая бе отворен от Томас Келър през август. Въпреки високите очаквания и цени, реакциите са впечатляващи. San Francisco Chronicle писа наскоро за него, като похвали изящното меню, поглеждащо за вдъхновение на изток.
DINNER BY HESTON BLUMENTHAL
Лондон
Почитаният британски готвач Хестън Блументал, носител на три звезди от Michelin в ресторанта си Fat Duck, изследва британски рецепти, които датират от 14 век. Те ще послужат за вдъхновение на новия му дългоочакван ресторант Dinner by Heston Blumenthal, който ще отвори врати в лондонския хотел Mandarin Oriental в края на януари. Докато консумират своята опушена на слама скумрия с лимонена салата, гостите ще могат да гледат какво се случва в кухнята през прозрачна стена.
M. WELLS
Лонг Айлънд сити, Ню Йорк
Ако 7-ма линия на метрото до Куинс изглежда малко натоварена, може да е заради слуховете за хубава вечеря, приготвена от бившия главен готвач на Au Pied de Cochon в Монреал Юг Дюфур и неговата съпруга Сара Обрейтис. Когато бе открит през юли M. Wells сервираше само закуска. Сега работното му време е от 10 до 16 часа, като веднага щом се сдобие с лиценз за продажба на алкохол, ресторантът ще предлага и вечеря. Засега менюто представлява карнавал от монреалски и американски блюда, сред които маринован свински език, охлюви и ребърца. Но разбира се предлагат се и сандвичи.
MIRAZUR
Ментон, Франция
Миналата пролет популярният и уважаван блогър г-жа Пим Тешамуанвивит откри ресторанта в село на Френската ривиера по съвет на приятели. Мауро Колагреко, аржентинският готвач на Mirazur, стана известен от работата си във вегетарианския L’Arpège в Париж. Затова не бива да ни изненадва, че отглежда част от хранителните продукти в двора на ресторанта. През 2009 г. той стана първият чужденец, обявен за готвач на годината във Франция в класацията на Gault-Millau. След посещението си в капанчето, Тешамуанвивит написа в своя блог: "Още сънувам невероятно сладките червени скариди, обвити в панделки от свежи аспержи, пореч и цветове на див чесън... а, да, и поръсени с капчици зехтин от Лигурия".
Сред останалите ресторанти в списъка са Momofuku в Сидни, част от "империята" на известния нюйоркски майстор-готвач Дейвид Чанг. Заведението ще подготви специално меню за вкуса на австралийците.
Restaurant Andre се намира в оживения китайски квартал на Сингапур. Тук Андре Чян ще зарадва най-изтънчените гастрономи с вдъхновени от френската кухня ястия.
Ако сте почитател на скарата Restaurante Garzon е мястото за вас. В откъснатото уругвайско село Гарсон твори аржентинецът Франсис Малман, чийто хотел тук дебютира през 2004 г.
Феран Адриа не е забравил феновете си. Малко след като обяви, че затваря El Bulli, заедно със своя брат Алберт подписа договор с известната испанска верига за морски дарове Rías de Galicia. Този месец двамата планират да отворят тапас бар в Барселона, който ще се казва Tickets.
Willows Inn, на малкия остров Сан Хуан, е на около два часа път с кола и ферибот от Сиатъл. Ресторантът ще се превърне в любима дестинация благодарение на главния си готвач. 24-годишният Блайне Вецел, бившо протеже на Рене Реджепи в Noma, копенхагенският ресторант носител на титлата "Най-добър ресторант в света за 2010 г.", пое кухнята на Willows миналата година. Очаквайте местни специалитети. Г-н Вецел вече нае фермер и рибар, които работят само за него.
Водещи
-
ПП-ДБ и ГЕРБ за еврозоната: Правителството трябва да действа незабавно
От своя страна, председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Делян Добрев от...
24.02 | 17:20
-
Делян Добрев: Покриваме критериите за еврозоната благодарение на мъдрия български народ
От галопираща инфлация по време на тяхното управление, ние сме отново сред отличниците в ЕС”,...
24.02 | 17:00
-
5% увеличение на заплатите в държавния сектор не удовлетворява КНСБ
Държавата, бизнесът и синдикатите обсъдиха проектобюджета за 2025 година. Социалните партньори...
24.02 | 16:45
-
Ще отправи ли България искане за извънредна оценка?
Исторически прецеденти дават надежда
24.02 | 16:15
Най-четени
-
Борисов с позиция за агресията на Русия срещу Украйна
"Освен човешката трагедия, войната наруши и основни принципи на международното право и...
24.02 | 15:59
-
Мръсен въздух в София и още няколко града в България
Повишени нива на концентрация на фини прахови частици отчитат уредите на Изпълнителната...
24.02 | 11:15
-
Забраната на вейповете: Обсъждат промени в закона между първо и второ четене
Очаква се пълна забрана
24.02 | 09:20
-
Сивата икономика у нас е 30%
"Приходите наистина са амбициозни, но без тази амбиция ние не бихме могли да представим и да...
24.02 | 14:45