Решават за новия лифт в Банско през февруари 15.01 | 13:57

Проект предвижда да отпадне забраната за строителство в част от парк "Пирин"

От Ралица Стоянова

Копие от проект за изменение на плана за управление на национален парк Пирин и мотивите за към него връчи кмета на Банско Георги Икономов на икономическия министър Делян Добрев.

Двамата се срещнаха заради исканията на бизнеса и гражданите на курортния град за строителство на нови съоръжения и ски писти.

Документите бяха внесени вчера (14 януари) в Министерството на околната среда и водите. Проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка, информират от МИЕТ.

Добрев получи уверение от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че внесените при нея документи ще бъдат разгледани в близките дни. Очаква се през първата половина на месец февруари да бъде насрочено заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който трябва да разгледа проекта за промяна в плана преди внасянето му в МС.

На заседание на правителството през декември премиерът Бойко Борисов получи от кмета на Банско подписка за доизграждане на ски зоната в града. Тогава премиерът се ангажира въпросът да бъде разгледан и оторизира Добрев да координира действията за това.

На днешната среща Делян Добрев подчерта, че подкрепя развитието на туризма в България. По неговите думи промените биха съдействали за подпомагане на гражданите и бизнеса в региона. На утрешното заседание на Министерския съвет министър Добрев ще запознае колегите си с направеното до момента за разрешаване на изграждането на нови ски съоръжения в Пирин.

Водещи

Най-четени