Румънците продължават да ни предпочитат за почивка 14.06 | 10:48

Но заради кризата, съседите избират родината си, сочи анкета, проведена в Румъния през юни

От Кремена Бедерева

България е сред най-предпочитаните от румънците дестинации за почивка, но икономическата криза се отразява на плановете им за ваканцията.

Анкета, осъществена в началото на юни по поръчка на Румънската асоциация за оценка и стратегия, разкрива, че заради икономическата криза, румънците предпочитат да прекарват почивките си в родината, съобщава агенция Аджерпрес.

49% от участвалите в националното допитване са посочили Румъния като предпочитана дестинация, докато почивката в чужбина е била избрана от 42 на сто от анкетираните, уточнява още БТА.

Предпочитанията на румънците към отдих в собствената им страна са се увеличили с два процента спрямо 2010 г., а интересът към почивка зад граница е отбелязал спад от шест на сто.

Гърция е държавата, в която най-много румънци биха искали да почиват (над 20 процента), следвана от Испания (15 на сто), Италия (14 процента), България (девет процента), Франция (седем на сто) и Турция (също седем на сто).

В сравнение с миналата година се забелязва спад на интереса към Франция, Италия, Испания или Германия, докато предпочитанията към Гърция или България са се увеличили, посочва агенцията.

Водещи