Руските туристи били жертва на дискриминация от страна на родните летища 31.07 | 12:34

Те чакали по 2 часа да минат митническа проверка

От Христина Рафаилова

Руските туристи у нас ставали жертва на дискриминация по време на митническите проверки на българските летища. Това се оплакаха от Руския съюз на туристическата индустрия, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Посетителите у нас били принуждавани да чакат по 2 часа за проверка на паспортите в задушни и тесни помещения, без климатици. 

Гостите на страната също така не можели да задоволяват естествените си нужди. На аерогарата в Бургас имало само една работеща тоалетна, а на тази във Варна въобще нямало санитарен възел, жалват се от съюза. Оттам подчертаха, че 25% от пасажерите, пристигащи в България със самолети са деца. 

От бранша недоволстват, че руснаците минават през митническите пунктове, които са заграждани на страни, извън ЕС, дори когато на тези кабинки нямало нито един посетител от европейска държава. Самите чужденци се жалвали пред съюза, че руснаци не били пускани през кабинките за граждани на ЕС, дори и когато са с малки деца. "Когато няма хора, идващи от страни от ЕС, тази зона просто стои празна, докато на другите гишета се тълпят стотици хора", добавят от съюза. 

Оттам дават за пример този понеделник и миналия петък, когато на летищата в Бургас и Варна пристигнали едновременно безброй руски туристи на две авиокомпании.  От бранша коментираха, че това не може да бъде оправдание, и аерогарите трябва да осигуряват нормални условия за пристигащите, независимо кога кацат те на българска земя. 

От съюза информираха, че до 15 август на летището в морската ни столица трябва да има нов терминал за пътници. Относно ситуацията на летището в Бургас от бранша са провели среща със зам.-министъра на туризма у нас Бранимир Ботев. По време на разговора е постигнато съгласие министерството да се договори с отговорните органи, да се  увеличат митническите служители, които обслужват туристите. 

Туроператорите в Русия разчитат проблемът да се разреши бързо, тъй като сега е разгарът на сезона. 

По данни на бранша през 2012 г. са летували почти 40 000 руски туристи, което е с 15% повече от 2011 г. 

Водещи

Най-четени