Руските туристи се завръщат у нас 02.04 | 12:25

От консулската служба отчитат 50% ръст на издадените визи

От Елена Коцева

Консулската служба към посолството ни в Москва очаква летният сезон да е особено натоварен и да започне много по-рано от обичайното - още в края на април и началото на май.

По данни на службата настоящата 2011 г. се очертава като най-силната от момента на въвеждане на визов режим за руските граждани.

За втора поредна година се отчита сериозен ръст при издаването на визи, като само от януари насам броят им е 20 938. Повишението е с почти 50% спрямо същия период на изминалата година и с почти 100% спрямо периода за 2009 г.

Ръст е регистриран и в сектор "Заверки и легализации”, където записванията са 3183, срещу 1933 през миналата година.

Поради интензивния прием на граждани, сравним с този за летните месеци на изминали години, е разкрито още едно гише за заверки и легализации, съобщават от МВнР.

Като допълнителна мярка за обслужването на всички руски и български граждани, с 1 час е увеличено и приемното време.

iNews припомня, в първите години от въвеждането на визов режим за руските туристи имаше сериозни затруднения при издаването на визите. Руските туристи бяха отблъснати не толкова от цената, която трябва да заплащат, колкото от административните пречки и сроковете на издаване на визите. 

Тогава бе направена е реорганизация в консулската служба, за да може да се покрие своевременно наплива от желаещи да почиват на Черноморието ни. 

Водещи

Най-четени