Ще се насочат ли руските туристи към Турция? 16.04 | 14:57

От днес в сила е режим за безвизово пътуване между Русия и Турция

От Елена Коцева

Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влиза в сила от днес, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

Съгласно споразумението, подписано още преди година, гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.

Освен това турски и руски граждани ще могат да пребивават на чуждата територия в продължение на 30 дни след влизането, като условието е при поискване да показват личен или служебен паспорт. Общото пребиваване в другата държава не бива да надхвърля 90 дни за всеки период от 6 месеца.

Условията за пребиваване с цел обучение или работа се запазват. В споразумението са предвидени и глоби при нарушаване на срока за безвизов режим.

Основната цел на мярката, договорена в Анкара, е да се облекчи пътуването на обикновените граждани и бизнесмени.

Очаква се най-голяма полза да има туристическият сектор в Турция, тъй като не само се премахват документалните и бюрократични пречки при издаването на визи, но и поевтинява пътуването и туристическите пакети за курортите.

С влизането в сила на новите разпоредби може голям брой руски туристи да се пренасочат към Турция и така българският пазар да пострада.  В момента в България руските туристи влизат с визи, които бяха въведени съгласно разпоредбите на Европейския съюз и условията, които страната ни трябва да изпълнява като член на общността.

В началото след въвеждането на визов режим имаше изключително много затруднения в работата на консулствата ни в Русия и първата година се наблюдава сериозен отлив на руски туристи. След това настъпи нормализиране на броя на руснаците, избрали да летуват на Българското черномория.

Тази година от консулствата ни в Руската федерация беше обявено, че очакват рекорден брой руснаци да посетят България. 

Русия вече установи безвизов режим с редица държави – Бразилия, Израел, Виетнам, Аржентина, Куба, Хърватска, Тайланд. Други държави, като Кипър, Египет и Сирия, оформят визите на руснаците непосредствено на границата.

От няколко години Руската федерация периодично иска от Европейския съюз да премахне визовия режим на пътуване - молба, която не се удовлетворява.

Водещи

Най-четени