С камъни и зелени градини посреща плажът на "Двореца" 06.04 | 20:56

Билетът за туристите през новия сезон остава 10 лева

От Елена Коцева

Подготвя се ново оформление на плажа край архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик. Ръководството на комплекса е изготвило план, с който да изненада туристите тази година.

Зелени градини и каменни късове ще "впишат" по-органично пясъчната ивица в пейзажа на комплекса. До идването на първите летовници ще бъде довършено художественото осветление на комплекса.

Освен това вече са възстановени подпорните стени в парка, пострадали при срутище през миналата есен.

През тази година ще започне реставрацията на параклиса "Стела Маре" - ще бъде укрепена покривната конструкция и ще бъдат изцяло възстановени стенописите, каза директорът на културния институт Тошко Гяуров, цитиран от БТА.
Миналата седмица общинският съвет на Балчик обяви, че готви план за управление на архитектурно-парковия комплекс "Двореца".

Билетът за туристите през новия сезон остава 10 лева, като цената включва посещение на "Двореца" и на "Ботаническата градина". От реализираните приходи държавният културен институт е инвестирал в комплекса през последните пет години около 4 милиона лева, заяви директорът.

Според Гяуров основният конфликт със Софийския университет "Свети Климент Охридски", който стопанисва Ботаническата градина, е за реинвестиране на приходите в парка, а днешното решение на Министерски съвет е политически мотивирано по думите му.

iNews припомня, че след дългогодишни съдебни спорове и след като миналата седмица Академичният съвет на Софийския университет реши да затвори врати и да прекрати учебния процес, днес със свое решение Министерският съвет възстанови правото на университета да управлява Ботаническата градина.

"Двореца" е бивша резиденция на румънската кралица Мария, която посещава Балчик през 1924 година и е запленена от морския пейзаж. Комплексът е изграден по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино.

Сред забележителностите в парка са Мостът на въздишките, Гетсиманската и Божествената градина, Алеята на вековете, вила "Тихото гнездо" и други.

"Двореца" е сред най-големите атракции по Черноморското крайбрежие и е включен в 100-те национални туристически обекта.

Водещи

Най-четени