Софийският университет затваря врати 31.03 | 11:32

Заради съдебното решение на ВАС за Ботаническата градина в Балчик

От Елена Коцева

От понеделник, 4 април, Софийският университет преустановява дейността си за неопределен период от време, съобщава студентското радио Реакция.

Причина е решението на Върховен административен съд (ВАС), според което държавата има право да се разпорежда с Ботаническата градина в Балчик.

Университетът ще бъде затворен, докато Министерски съвет не върне правата му върху нея. Решението е взето на Академичен съвет на СУ вчера.

От пресцентъра на Софийския университет не пожелаха да потвърдят официално решението на Академичния съвет, тъй като  решението ще бъде оповестено утре. 

В интервю за радиото ректорът на университета Иван Илчев посочва, че със сигурност ще се бъде изработена форма на протест срещу решението и най-вече срещу бездействието на държавата.

В думите на Илчев обаче няма конкретно посочено решение за затваряне на вратите и прекратяване на учебната дейност на най-старото висше учебно заведение у нас. 

Ректорът Илчев утре свиква пресконференция на тема "Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик" в зала № 1 на Ректората.

В интервюто си ректорът признава, че по същество решението на съда е правилно и от СУ не спорят с неговата юридическа издържаност, защото то отсъжда държавата да определи правото на собственост.

Въпреки това обаче Иван Илчев настоява, че реакция от страна на Софийския университет трябва да има.

Основен мотив за това е, че според академичния състав решението на съда е политически обусловено. 

Държавата има право да се разпорежда с публична държавна собственост, признава Иван Илчев.

Професор Илчев припомня, че Ботаническата градина и създадена и се стопанисва от десетилетия от Софийския университет и тя е важна част от усилията за образоване и практика на студентите.

Ректорът призовава студентите да се включат в протеста, защото "не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е изключителна плесница върху лицето на българското образование и наука".

iNews припомня, Ботаническата градина в Балчик е предмет на дългогодишни спорове между правителствата, и по-специално Министерство на културата, и Софийския университет. Делата досега винаги са печелени от университета.

Водещи

Най-четени