Слънчев бряг отчита най-силния сезон от години насам 27.09 | 10:40

През септември са почивали предимно чужди туристи с ранни записвания

От Ралица Стоянова

Летният сезон в курорта Слънчев бряг може да бъде оценен като най-силният от няколко години насам. След доста слабото и тромаво начало през май, следващите три месеца – юни, юли и август, бяха по-силни от предходни години, а и септември също даде добри резултати и задоволителна заетост на хотелските бази. Това каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците”- Слънчев бряг  по повод Международния ден на туризма - 27 септември.

Окончателни резултати с цифри и цялостна оценка на летния туристически сезон в Слънчев бряг биха могли да се направят в края на месец октомври, след приключване на чартърните програми на туроператорите. Иванова очаква добър ръст.

Нужно е да се наблегне повече на рекламата, на "крилата" на сезона, да се помисли за съвместни действия на държавата и туроператорите в посока неговото удължаване. За целта биха могли да се използват пенсионните фондове от западноевропейските държави, а и да се организират спортни мероприятия в комплекса. Ако подобни програми заработят в бъдеще, резултатите ще се увеличат, според Иванова.

Предимно чужди туристи с ранни записвания са почивали в т. нар. междинен сезон, който настъпи в края на август и началото на септември. През това време цените са по-ниски с около 20-30 на сто в сравнение с юли и началото на август. "Засега гостите с по-богат опит в навременното резервиране са предимно чужденци, но се надявам, че и българите, планиращи по-рано ваканциите си ще се увеличават", заяви Иванова.

Значителен дял това лято са заели туристите от Русия, Украйна, Молдова, англичани, ирландци, германци, израелци, румънци, както и граждани от Централноевропейските държави-Унгария, Полша, Чехия, Скандинавските страни.

Водещи