Стартира българо-румънски проект за алтернативен туризъм в Дунавския регион 08.09 | 16:10

Проектът е насочен предимно към малки и средни фирми от туристическия бизнес

От Петя Михайлова

Обучения за разумно използване и защита на природата са предвидени в осъществявания от асоциацията за трансгранично сътрудничество и развитие "Дунавска Добруджа" със седалище в Силистра, Алианса за регионални и граждански инициативи в Силистра и Търговско-промишлената и земеделска палата в съседния румънски град Кълъраш по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 проект "Един трансграничен регион - една европейска дестинация".

Това бе съобщено преди започващата днес от Силистра тридневна туристическа обиколка за български и румънски журналисти за представяне на проекта, информира БНР.

Ще бъдат проведени семинари за енергийната ефективност в малки хотели и "зелени сгради" в съответствие с Директивата за ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги.

Проектът е насочен предимно към малки и средни фирми от туристическия бизнес, представители на местната власт, неправителствения сектор и медии.

Макар и недобре развити, в Силистренско вече има някои форми на алтернативен туризъм - селски туризъм, наблюдение на птици и фотосафари, колоездене, гребни походи. Туристите се настаняват предимно в съществуващите над двайсет малки семейни хотели и къщи за гости.

Предвижда се да бъде разработена и обща маркетингова стратегия за алтернативен туризъм в района.

Най-четени