Топла зима, но повече туристи 03.04 | 20:29

Израелските туристи вече са Вбългария

От Мая Александрова

България отбеляза ръст на белия туризъм, въпреки необичайно топлата зима тази година. Сметките показват, че курортите ни са посетени от 2% повече туристи в сравнение с миналата година.

От една страна новините за зимния сезон са изненадващо добри - ръст, макар и минимален на фона на безснежна зима, каквато в туристическия бранш не помнят от 40 години. От друга страната обаче очакванията бяха много по-големи - в курортите ни планираха ръст от 30-40%, съобщава bTV.

В крайна сметка резултатите са общо 1 250 000 туристи по време на зимния сезон при 8% ръст на тези от Турция и 10% спад при сърбите и македонците. Руснаците запазват броя си от миналата година.

Разликата нагоре идва от повечето българи, които са карали ски по родните курорти.

В последните дни на сезона и цените бяха по-изгодни.

Браншът се надява, че следващата зима ще има повече естествен сняг. Погледите вече се насочват към лятото, когато се очакват около 5% повече туристи.

А сезонът вече е открит!

Израелци вече са по Черноморието два месеца по-рано. Туристите от Тел Авив кацнаха с чартър на летището в Сарафово.

Две години след атентата, за мерките за сигурност официално не се говори, но нивото на безопасност не е спадало – нито на летището в Сарафово, нито в Слънчев бряг, където предимно почиват израелските туристи.

Мерките за охрана обаче се променят периодично, като новости ще има и тази година. Една от причините е, че се очаква наплив на израелски туристи, които не само идват по-рано, но ще бъдат и повече.

През миналата година те бяха под 100 000 души, а през 2014 г. се очакват 130 000 – връщане към нивата от 2011 г., годината преди атентата на бургаската аерогара.

Въпреки жестоките спомени, Южното Черноморие остава сред предпочитаните места за лятна почивка на израелските туристи.

В късния следобед днес, на Сарафово кацна първият за сезона чартър с близо 150 израелски туристи. Те споделиха, че са уверени, че всичко ще бъде наред по време на почивката им.

Доказателство за възстановения интерес е и рекордно раното откриване на сезона в Слънчев бряг.

Новият терминал на летището в Бургас е по-малък и ще има допълнителна охрана, за да не се смесват израелските туристи с останалите.

Мерките за сигурност ще засегнат всички пътници. Ще се увеличи времето за проверка на багаж и документи. Колите ще трябва да спират на по-отдалечения паркинг, до стария терминал, и то след като са минали щателен контрол на входа на летището.

 

Най-четени