Туристите предпочетоха Златни пясъци 31.10 | 14:21

От бранша очакват още по-силен сезон следващата година

От Елица Елефтерова

Със 7% се увеличава броят на нощувките от началото на годината до края на август в курорта Златни пясъци, съобщи директорът на дирекцията по туризъм в община Варна  Соня Георгиева по време на заседание на Обществения съвет по туризъм към кмета.

За същия отчетен период в курорта Св. св. Константин и Елена се отчита спад с 2% на реализираните нощувки. Спадът в този курорт е както при чуждестранните, така и при българските туристи. За периода общо реализираните нощувки надхвърлят 3 милиона. Приходите от туристическа такса в общината към момента са 3,6 милиона лева.

През туристическия сезон са извършени 1100 проверки, като са издадени 101 предписания, а съставените актове са общо 6, съобщават от областната дирекция за безопасност на храните. Общо 2364 проверки са извършени от служители на Регионалната здравна инспекция, по време на които са съставени 4 акта и 243 предписания.

При проверките на зоните за къпане през лятото не са констатирани параметри, неотговарящи на изискванията. По време на активния туристически сезон във Варна са акостирали 12 круизни кораба с общо 2995 пътници. Това отчете директорът на Морската гара във Варна Евгени Игнатов.

Той очаква стабилен сезон през 2014 година, защото към момента са заявени 16 посещения на круизни кораба с повече от 7000 пасажери. В периода юни-август в областта са регистрирани 2236 престъпления, или с 12,5% по-малко в сравнение със същия период на 2012 година, отчетоха от областната дирекция на МВР.  

Потърпевшите от престъпления чужденци са 78 при 136 през същия период на миналата година. Престъпления пък са извършили 27 чужди граждани.

Водещи

Най-четени