Туристическата мания по "Хобитът" се пренесе в Англия 29.11 | 11:23

Британците предлагат нощувки в хралупата на Билбо Бегинс

От Елена Кирилова

Манията по "Хобит: Неочаквано пътешествие” става все по-голяма с наближаването на световната премиера на едноименния филм, създаден по романа на Дж. Р. Р. Толкин.

Всичко това се оказва доста добра възможност за развитие на туризма, твърди в. Telegraph. Нова Зеландия дори започна туристическа кампания, кръстена "Средната земя”. Целта й е да привлече посетители в страната, в която е сниман филмът. Авиокомпанията Air New Zealand пък наскоро украси един от самолетите си в стил "Хобит”.

Сега малък къмпинг в Корнуол се е прицелил към тази туристическа златна мина, като предлага почивка в "хобитска дупка”. Дървената колиба представлява конструкция, която не е вградена в земята, както дома на Билбо Бегинс. Това поставя под въпрос дали ще се хареса на големите фенове на Толкин, готови да я изпробват, твърдят от изданието.

Домовете на хобитите се отличават с входове във формата на кръг според автора. В началото на книгата "Хобит” има описание, което гласи, че вратата представлява "перфектен кръг, боядисан в зелено, с лъскава жълта дръжка, разположена в средата”.

Цветовете на хобитския дом в Корнуол може да съответства на написаното от Толкин, но цялото строителство се основава на свободно тълкуване на представата за хралупата на Билбо. Всъщност британците са доста разочаровани от къщурката в Корнуол, защото тя не предлага и дългите тунели, описани в романите за хобитите.

Предимството на новото място е, че предлага страхотна гледка към езеро. За сметка на това пък се препоръчва да си носите собствени спални чували, за да се порадвате на здравия сън на Билбо Бегинс, защото самите условия не са достатъчно добри.