Туристическият бизнес в Девин кани на екопочивка 09.01 | 15:56

Четири хотела подписват Екологична харта за подобряване и опазване на околната среда

От iNews.bg

Моля, изключвайте осветлението и климатика, когато не са ви необходими.

Моля, сложете на пода в банята хавлиите, които искате да бъдат сменени.

Присъединете се към нашите усилия за разделно събиране на отпадъците.

Нека заедно да опазим биоразнообразието в региона.

Как бихте реагирали, ако отидете на почивка и на рецепцията в хотела, заедно с ключа от стаята получите и брошура с такава молба. И дали не бихте искали да последвате някои от напътствията, за да може и следващата година да се насладите на чиста и богата природа, и по-следващата.

Именно такава е целта на Екологичната харта "Устойчиви Spa& Wellness дестинации", която ще бъде подписана на 13 януари в Девин. Към нея се присъединяват четири хотела от града - "Исмена", "Персенк", "Орфей" и "Евридика", ловно-рибарското дружество и месните власти.

Хартата съдържа над 100 мерки за подобряване и опазване на околната среда не само в хотелите, но в града и околността. Целта е да се предприемат действия, които да минимализират и облекчат вредните въздействия от човешката дейност върху околната среда и да облекчат управлението на природните ресурси.

Туристическият бизнес в Девин си е дал сметка, че спа-комплексите имат и някои неизбежни въздействия. Затова и ръководството на четирите хотела с присъединяването си към Хартата имат желанието да допринесат за подобряването на околната среда в региона.

Сред стъпките, които предстоят да се предприемат, е да се намалят емисиите парникови газове от дейността на хотелските комплекси, да се въведат технологии, използващи възобновяеми източници на енергия, както и да се повиши енергийната ефективност както на вече функциониращите сгради, така и на бъдещото строителство.

Предвидено е също така планирането на туристически пътеки и планински съоръжения в Девин и околността да става по начин, който опазва околната среда, и доколкото е практично да запазва природните забележителности на региона. В това се включват и планове за намаляване на автомобилите и приоритетно използване на средата на почивка и туризъм от пешеходци и колоездачи.

Освен това ръководството на хотелите се ангажира и да информира и ангажира своите посетители със зелените си инициативи. Затова и инициаторите на Екохартата заедно с експерти на фондация ТАЙМ и Инициатива за зелен бизнес са подготвили и инструкции за обучение на персонала, както са отпечатани и съвети към гостите, с които те биват насърчавани за екологично поведение. Именно такава брошура бихте получили, ако отидете на почивка в Девин.

Следващата стъпка, която ще бъде предприета, обясняват от фондация ТАЙМ, е да се работи за сертификата EMAS, даван на организации, прилагащи успешна система за управление по околна среда. Към момента само три български компании притежават този документ, но има още много фирми, които са на различни етапи от прилагането на схемата.

Схемата за управление по околната среда и одитиране EMAS е доброволен инструмент на ЕС за управление по околна среда. Организациите с такава регистрация отговарят на всички закони, спазват екологични и морални норми и водят активна политика по опазване на околната среда. Те си поставят конкретни цели и изпълнението им се контролира през равни интервали от време от независими експерти по околната среда.

В Европейския съюз има около 23 милиона малки и средни предприятия, общо 99% от всички предприятия, а в 96% от тях, са наети по-малко от пет човека. Едно малко предприятие може да има много малко негативно въздействие върху околната среда, но взети заедно, те допринасят между 60% и 70% от цялото промишлено замърсяване в ЕС.

Данните се отнасят и за нашата страна, а усилията за опазване на околната среда трябва да идват от всички - както от големите предприятия, така и от по-малките, както от ръководството на хотелите, така и от посетителите му. 

Водещи

Най-четени