Уикенд идея: Екстремен поход през Пирин към "Кончето" 07.11 | 12:40

Мечтаният поход за всеки турист

От iNews.bg

Какво по-хубаво от това да прекарате почивните дни сред природата, наслаждавайки се на типичната далеч от големия град и градския въздух. Не е нужно да си планинар и да имаш изрядна екипировка, за да си личи, че обичаш планината, важното е как се чувстваш, когато тръгнеш на поход. 

Като тръгнете по чукарите и осъзнаете, че се отдалечавате от градската среда и шумът на автомобилите, ще разберете, че хората, които срещате по пътя са едни от най-дружелюбните люде, които скоро сте виждали, защото забързаната среда, в която живеем често ни кара да забравяме за обноските. 

Ако този уикенд ви тегли планината и сте екипирали с желание за дълги планински разходки, ви препоръчваме да се отправите на поход към Пирин и да не пропуснете да посетите "Кончето". 

Кончето е стръмна и трудно достъпна седловина в Северен Пирин. Разположена е на главното планинско било на 2810 м. 

1430269

За първи път през 1934 година при зимни условия през Кончето минават българските алпинисти Никола Миронски и Любен Телчаров. Преминаването на седловината се улеснява с поставянето през 1963 година на въжен метален парапет.

През Кончето преминава маркирана туристическа пътека от хижа Яворов за хижа Бъндерица и хижа Вихрен, ако имате нужда от почивка. От хижите до Кончето пътят е труден и отнема близо 4 часа. Затова най-печените туристи тръгват нагоре призори. Истински тест за това, къде е личният ти физически и психически предел.

Гледката горе обаче си струва всички рискове и драпане  -  наистина е смайваща, най-хималайските и неземни картини, които можеш да видиш в България, както споделят фенове на екстремното в мрежата.

Какво друго ви предстои по пътя и защо си заслужава поне веднъж в живота си човек да мине през този път и да "яхне" "Кончето", прочетете в Peika.bg.

Водещи

Най-четени