Уикенд идея: Земенският манастир 22.11 | 10:13

Не просто божи храм, но и музей

От Мария Ангелова

Земенският манастир е спокойно и красиво място, на което да посветите един следобед от свободното си време. Намира се на 70 км от София и можете да стигнете дотам както с кола и автобус, така и с влак. Ако нямате бърза работа, препоръчваме да стигнете по релси – все пак е есен и бавното пътуване с гледка навън е перфектен начин за запълване на уикенда.

Всъщност Земенският манастир не просто не е действащ манастир, но и е музей, филиал на Националния исторически музей. Причината е многовековната църква със запазени ценни стенописи в манастирския двор.

Църквата "Св. Йоан Богослов" е обградена от грижливо подредена пътечка от речни камъчета и съществува от самото основаване на манастира през 11-и век. Тя е оцеляла повече от девет века въпреки няколкократното рухване на светата обител. Благодарение на това можете да видите стенописи с библейски сцени от 14-и век, ктиторските портрети на деспот Деян и жена му (ктитори са дарителите на земята за храма), както и част от изображение на Св.св. Константин и Елена. В църквата можете да видите и един от най-ранните стенописи на Свети Иван Рилски, открити досега. Най-впечатляващ е олтарът, който е оригинален и, твърди се, изпълнява желания. Според поверието, достатъчно е да сложите лявата си ръка на него и да си пожелаете нещо.

В двора на манастира има и красива камбанария, която е от по-нови времена – строена е след Освобождението.

Независимо от сезона, в който ще посетите Земенският манастир, може би едно от най-хубавите неща, е гледката, която се разкрива от него към разпиления в краката ви град Земен. Самият комплекс се намира на възвишение над града. Можете да стигнете от Земен за 10-15 минути пеш, има и път с кола догоре.

Земенският манастир е отворен за посещения всеки ден от 9:30 до 18 часа.

Още идеи за уикенд можете да откриете в Peika.bg.

Водещи

Най-четени