Уикенд идея: Историческа разходка до Ивайловград 05.04 | 10:03

В околностите на града се крият интересни крепости

От Елена Кирилова

Вече ви споделихме част от вълшебните кътчета в Родопите, които трябва да посетите. За този уикенд ви предлагаме да се разходим из източните части на планината, по средното течение на река Арда, където се е сгушил Ивайловград.

В района можете да видите множество забележителности, датиращи столетия назад в историята и да опознаете още по-добре духа на една от най-красивите български планини.

Първата ни спирка е Античната вила "Армира”, която се намира на 5 км от центъра на Ивайловград. В миналото тя е била луксозен дворец, а днес се смята за образец на римската провинциална архитектура и изкуство.

Вилата е изключително запазена и ще ви смае с пищната си мраморна украса и невероятните мозайки. Историята разказва, че това е бил най-богатият частен дворец за времето си.

b5369844-fac3-e676-035a-39431ea8c1e3

Друга архитектурна забележителност в района е прочутата средновековна крепост "Лютица”. Ще я откриете югозападно от центъра на Ивайловград. Крепостта е обявена за паметник на културата с национално значение и е една от най-добре запазените в първоначалния й вид у нас.

При изследването й са открити множество находки от различни периоди. Предполага се, че някога там е имало голям богат средновековен град, наричан Лютица”.

Отново в югозападна посока можете да откриете Атеренския мост. Той е добре запазен, а, ако времето е хубаво, с удоволствие можете да поседнете и да починете някъде наблизо.

За финал северно от центъра на Ивайловград трябва да видите средновековната крепост "Родостица”, която се простира на 10 дка площ. Това, което трябва да знаете за нея, е, че след създаването на българската държава е имала ключово географско разположение и е била буфер между България и Византия.

Водещи

Най-четени