Уикенд идея: Кордопуловата къща в Мелник 13.01 | 07:03

Tя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров

От Красимира Динева

Всички обичаме да пътуваме. Често мечтаем за пътешествия зад граница и за откриването на нови места, любопитни факти, красиви гледки.

Понякога забравяме, че България също може да ни предложи търсените емоции, места, които наистина си заслужава да се видят. Колегите ни от FitWell.bg често обичат да ни припомнят това, като сред последните посетени от тях български дестинации е Мелник.

Градчето разполага с безброй неща за разглеждане, които е трудно да бъдат изброени в един текст. Но, ако съвсем скоро ви предстои да минете оттам, а нямате достатъчно време за туристически обиколки, задължително посетете Кордопуловата къща. Защо ли?

Да започна с това, че, според някои източници, тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. Построена е през 1754 година и въпреки че е била частично реставрирана няколко пъти, е запазила старинния си облик и автентичен дух. Била е собственост на заможна гръцка фамилия и е служила за производство и съхранение на вино.

Днес в тайнствените ѝ изби, в големи и тумбести бъчви, продължава да се съхранява вкусното мелнишко пиво. А най-хубавото е, че посетителите получават безценната възможност да го дегустират и оценят качеството му.

Към тази изкушаващо-пенлива картина се прибавя и впечатляващият вътрешен (и външен дизайн) на къщата, който изненадва със своята величественост и пищност. Извити стълбища, разкошно подредени стаи, подземни тунели, огромни прозорци от цветно венецианско стъкло... Всичко това направо може да ви завърти главата и да ви накара да останете за по-дълго време в "утробата" на тази удивителна постройка. Никак не е случайно, че тя се намира под "номер 4" в списъка със забележителностите на България.

Бонусът е слънчевият часовник, разположен на една от терасите.

Докато се решите да я видите (отново) наживо, можете да добиете още по-ясна представа в галерията.

Водещи

Най-четени