Уикенд идея: Приключения в софийските околности 29.03 | 10:32

Разходка, излет или парапланер - вие избирате

От Елена Кирилова

София може да е шумна, препълнена с коли, забързани хора, уморени физиономии, но всъщност е град, който ще ви предложи и невероятни преживявания. Далеч от мрачното ежедневие, можете да се отърсите от напрежението съвсем близо до столицата. И то по доста интересни начини.

Както се казва, приключенията са само на една ръка разстояние. Да не забравяме, че София се намира в полите на Витоша, а природата е напълно достатъчна, за да забравим за градските неволи.

До Витоша можете да стигнете както с автомобил, така и с градски транспорт, така че разстоянието се преодолява изключително лесно.

Веднъж попаднали на територията на Природен парк Витоша, веднага ще го заобичате. Докато през зимата планината привлича предимно любителите на ските, с идването на пролетта, можете да си устроите закуска на открито с приятели.

251384

Качете се до хижа "Алеко” и около нея ще намерите достатъчно пространство, за да се разположите приятно и да си починете. Преди да си тръгнете обаче, не забравяйте да съберете всички отпадъци, които сте събрали.

Любителите на по-екстремни преживявания имат шанса да се спуснат с колело по стръмните пътеки, докато около тях природният парк ще разкрива естествените гори и красотата си.

Годишно Витоша посреща повече от 700 хил. туристи. Последвайте примера им и се разходете по екопътеките, но се екипирайте добре, защото времето в планината все още не е много топло.

Докато почивате можете да се насладите на огромните каменни блокове - морени.

В по-топлите месеци имате шанса да опитате скално катерене на Комините, Резньовете, скалите на Боженица, Белидие хан и на Лакатник. Ако това е вашата тръпка, можете да се запишете на кратък курс по алпийско катерене. Още по-хубавото е, че има програми, както за начинаещи, така и за професионални катерачи.

Стига времето да го позволява, на Витоша можете да се докоснете до парапланеризма. Свободният полет в небето ще ви даде възможност да видите София и планината от високо. Обещаваме ви, гледката ще се запечата завинаги в ума ви.

За да се докоснете до тази магия, трябва предварително да се свържете с някой клуб по парапланеризъм в столицата. Оттук насетне, всичко е въпрос на договорка с него.

Всъщност само на хвърлей разстояние от София се крият толкова хубави преживявания, че не бива да пропускате възможността да се забавлявате, макар и само за един уикенд.

Водещи

Най-четени