Уикенд идея: Разходка до Лозенския манастир 08.02 | 08:45

Дори и времето да не е достатъчно хубаво, пак можете да се разходите до това приятно място

От Мария Ангелова

Слънчевото време в началото на февруари може да ви накара да си мечтаете за разходка навън. Вярно, че зимата е силният сезон на театъра, операта и изобщо всякакви забавления на закрито, но човек има нужда от чист въздух (или само въздух – ако сте в София) и витамин D от слънцето.

Ето една идея за разходка, която е подходяща дори и времето да не е перфектно - Лозенският манастир "Свети Спас”.

Отправете се в посока Горубляне - Горни Лозен - Долни Лозен. Когато стигнете центъра на Долни Лозен, попитайте за посоката към манастира. Трябва да продължите по пътя вдясно, нагоре, а веднага щом минете голямата бяла сграда на БЧК (която е вече малко извън Лозен), да свиете при първата отбивка вдясно.

Ако сте с кола, имайте предвид, че много малка част от пътя след отбивката към манастира е асфалтирана. Останалата е тясна, пътят е черен, а през зимата тръгнете по него само ако сте с 4х4. В противен случай рискувате да свършите в някоя пропаст, вместо при манастирската порта.

По-добрият вариант е да тръгнете пеш – от центъра на Долни Лозен до манастира е под час. Манастирът е впечатляващ още от оградата и масивните дървени порти. От височината тук се разкрива невероятна гледка към Софийското поле. А напролет, когато всичко е зелено, със сигурност ще е още по-прекрасно.

Дворът е подреден, а когато влезете в църквата, се загледайте в стенописите. Тези, които виждате днес, са изографисани още през 1868 г. Ако се загледате по-внимателно, ще забележите, че има три купола, което не е типично за българските православни църкви.

Лозенският манастир Свети Спас е част от Софийската Света гора.

Повече интересни дестинации можете да откриете в Peika.bg

Водещи

Най-четени