Уикенд идея: С кукерите в Перник 24.01 | 09:16

Насладете се на незабравимата атмосфера

От Мария Ангелова

Този уикенд е време за пера, зъби, рога, нокти и страховити чудовища! Макар и на пръв поглед кукерите да не изглеждат като най-дружелюбните същества, външният им вид лъже – той трябва да изплаши болести и зло. А попаднете ли сред стотици кукери, можете да сте сигурни, че ще се забавлявате от сърце.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" се провежда в Перник от далечната 1966 г., а от 1985 г. е международен. Днес той е най-мащабното събитие, което обединява кукери не само от цяла България, но и от Европа и света. През 2009 г. пък Перник беше обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Най-атрактивният акцент на кукерския фестивал е двудневното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина – тази година на 25 и 26 януари.

Всяка кукерска група има своите номера, традиции и ритуали. Някои са с маски от кожи и рога, други са с птичи пера върху дървени рамки и достигат до няколко метра височина, трети пък са украсени с мъниста и огледала. Чановете на кръста на участниците обикновено се предават от баща на син от поколения и понякога тежат над 40 килограма. По подобен начин се предават и костюмите, въпреки че някои от участниците сами изработват своите, като понякога това им отнема година.

Ето няколко полезни неща, които е добре да знаете за най-важния уикенд на фестивала.

- Дефилетата на маскарадни групи ще се проведат в двата дни – събота и неделя, от 10 до 17 часа.

- Работилница за изработка на маски ще има в събота и неделя от 10 до 18 часа пред Младежкия дом в Перник.

- За децата от 10 до 16 часа в двата дни ще има творческа работилница "Сурва" в Обединения детски дом.

- На площад "Кракра" в 18 часа в събота започва концертна програма.

Всяка година има и маскарадни групи от Европа, Африка, Америка и Азия. Ще можете да ги видите в двата дни на дефилетата от 14 до 17 часа на сцената пред Двореца на културата.

Не забравяйте и че през последния уикенд на фестивала (25 и 26 януари) с вход свободен ще бъдат Подземният минен музей (можете да се разходите с каска на глава из галериите на някогашна мина и да видите какъв е бил животът на миньорите от миналото до наши дни), художествените галерии и Регионалният исторически музей – Перник.

За неделя от 15 часа пък е предвидена фотосесия с кукери на крепостта Кракра, която се издига над града.

Водещи

Най-четени