Уикенд идея: Трявна – разходка не само за „бабините глезенки“ 27.09 | 09:20

Потопете се в магията

От Елена Коцева

До края на годината не се очертават допълнителни почивни дни, които да разтегнат уикенда. Това обаче не трябва да се превръща в пречка да се използва всяка една хубава и слънчева възможност за почивка и интересна разходка. Град Трявна предоставя именно това. На разстояние малко над 20 километра от Габрово, малкото и китно градче предлага не само типична, а много българска атмосфера.

Известно е със запазения си възрожденски комплекс в центъра – старите сгради, часовниковата кула, моста и мегдана.

Там във въздуха се разнася ароматът на сварено на пясък кафе, поднесено с бяло сладко. По аромата или глъчката ще се ориентирате и за централното кафене, където в късния следобед можете да видите тревненските дядовци да играят на табла и карти, да пушат и ядосано да спорят за политика, история, младите, за старото време и новите нрави. Както в Ганковото кафене от "Под игото" или кръчмата, където се събират вазовите чичовци.

Трявна е успяла да запази равновесието между старата архитектура и атмосфера на възрожденския град и нуждата от удобства, за да привлича туристите. Повечето от къщите в централната част на града са реновирани в духа на възрожденските традиции, като приютяват в старите дюкяни нови магазинчета и галерии. Изобилие от сладкарнички предлагат "бабини глезенки". Е, глезенките на дядо можете да поръчате от богата листа с вина в заведенията. И те са достатъчно, а в някои от тях ще ви посрещнат и в духа на пословичното българско гостоприемство.

Задължително трябва да се опита и рекламираната като тревненска, питка със сирене и шарена сол. От подправката пръстите ви ще ухаят часове.

Не може обаче да се подмине недовършената инициатива навсякъде кофите за боклук да са прибрани в дървени шкафове. Въпреки започнатото, все още във почти всяка една снимка, която ще направите, на китните къщи, саксиите с цветя, калдаръма и малките улички ще се напъхат нахално и ярките /и напълно невъзрожденски/ пластмасови кофи за разделно събиране на боклука. Трудно е да ги избегнете, но опитайте.

Историческите места, които можете да посетите са интересни, а и най-вече много, така че е добре да си направите предварителен план.

Ето и кратък списък на възможностите:

Райковата къща

Музей на иконата, разположен в стария параклис

Часовниковата кула

Църквата "Св. Архангел Михаил"

Музей на резбата в Даскаловата къща

Старото школо, където е преподавал П. Р. Славейков

Славейковата къща

Къщата-музей на Ангел Кънчев

Освен това в Трявна можете да разгледате и единствената в България сбирка на азиатско и африканско изкуство. Една изключително любопитна колекция, която ще ви пренесе директно от възрожденския български дух към далечни екзотични дестинации.

Водещи

Най-четени