Уикенд идея: да се посмеем в Габрово 06.12 | 09:58

Има какво да видите

От Лазар Тодоров

Били ли сте някога в Габрово? Ако отговорът е отрицателен, тогава сега е момента да го направите...

Като град, разположен много близо до географския център на България и населен с пестеливи, остроумни и предприемчиви шегобийци, Габрово отдавна си е спечелил завидната слава на българска столица на хумора. Известни с любовта си към шегата, габровци разказват какви ли не анекдоти и весели истории за себе си. Тяхното неизчерпаемо чувство за хумор и умението им "от нищо да правят нещо” са търговската марка на град Габрово пред света.

Музеят "Дом на хумора и сатирата” в Габрово е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение.

Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на "лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза "Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.

Там ви очакват 10 изложбени зали, населени с необичайни весели композиции и скулптури, стотици карикатури, хумористични фотографии, живописни платна, оригинални графики и плакати, карнавални маски и костюми, весели детски рисунки.

В Габрово на особена почит е петото годишно време – времето на ежегодния карнавал. Затова и в Дома на хумора е отредено специално място на изложбата "Да живее Карнавалът!” – пъстра феерия от костюми, маски и карнавални атрибути от десетки страни. Видеофилми ще ви пренесат в омайния свят на карнавалите – от Габрово до Рио де Жанейро.

Особена атракция във Веселата къща е детската развлекателна зала "Планета Габрово”, предназначена "за деца от 5 до 105 години”. На "Планета Габрово” – планетата на смеха, веселието и забавленията – може да се "приземи” всеки, който притежава чувство за хумор и обича шегите.

Чудесни забавления за малки и големи предоставят многобройните атракции в Дома – кривите огледала, единствената в България виц-банка, паметникът на габровската котка с отрязана опашка, часовниците, чиито стрелки се движат в обратна посока, и медните чанове, чиято звънка мелодия прогонва злите духове

За да видите повече снимки на красивия град, както и за още хубави дестинации, вижте в Peika.bg.

Водещи

Най-четени