Финландия си прибра туристите от Бургас 13.09 | 10:45

Финландската агенция по защита на потребителите организира полет за 220-те финландски туристи

От Петя Михайлова

Късно снощи от страната ни излетяха малко над 200 финландски туристи с полет на финландска авиокомпания.

Така у нас остават около 150 души от групата злополучни чуждестранни туристи, които четири дни не можаха да напуснат страната ни заради неуредени финансови отношения между туроператора и националния въздушен превозвач, съобщи Би Ти Ви.

Финландската агенция по защита на потребителите организира полет до родината за всички летовници, които останаха по принуда в България, съобщи местната национална телевизия.

Агенцията забрани на компанията "Алма Тур" да предлага почивки на финландски граждани, докато не докаже, че разполага с необходимите финанси, за да извършва пътувания.

Занапред компанията трябва да предоставя на Агенцията доказателства, че ще връщат клиентите си в родината им и ще възстановяват на потребителите авансите им в случай, че фирмите банкрутират. В противен случай властите ще обявят компанията за неплатежоспособна.

Междувременно прокуратурата е възложилила на икономическа полиция да направи проверка, за да се изясни дали някоя от компаниите не е в състояние на банкрут. Главният прокурор Борис Велче коментира, че това е наказуемо деяние, ако не бъде декларирано.

В 15.00 часа днес предстои среща на членовете на руската туроператорска асоциация за организиране на плащането на чартърен полет чрез техния гаранционен фонд.

iNews припомня, че близо 500 руски туристи бяха блокирани на бургаското летище на 9 септември (петък), след като три чартърни полета - два за Москва и един за Санкт Петербург, бяха отменени.

Те твърдят, че са платили самолетните си билети, но туристическата агенция "Алма тур" не е изплатила парите за последните три чартърни полета на авиокомпанията "България Ер".

Драмата с блокираните туристи продължи няколко дни, като дори се наложи правителственият самолет да извози част от руските туристи.

Водещи