Правителственият самолет извози част от руските туристи, блокирани във Варна и Бургас 11.09 | 09:00

От два дни двете компании преговарят за уреждане на финансовите задължения от около 7 млн. лв. от страна на "Алма тур" към "България Еър"

От Кремена Бедерева

Правителственият самолет на България излетя късно снощи от Бургас за Москва със 77 руски туристи на борда. Това съобщиха от бюро "Информация" на морския аеропорт, цитирани от БТА.

Туристите бяха блокирани на летището заради финансови неуредици между туроператора "Алма тур" и превозвача - "България Еър". Сред пътниците в правителствения самолет са предимно майки с деца, възрастни и болни хора.

Вчера около 500 руски туристи останаха в аеропорта в Бургас до вечерта. Бяха отказани три полета до Русия. Късно вечерта снощи чакащите руснаци бяха настанени в хотели. За родината си не успяха да отпътуват и скандинавски летовници. Отменен бе полетът за Хелзинки. Анулирано е и пътуването до Рига днес.

Самолетът трябваше да излети в 5 сутринта. От два дни двете компании преговарят за уреждане на финансовите задължения от около 7 милиона лева от страна на "Алма тур" към "България Еър". Заради кризата на летището в морския град пристигна и министърът на транспорта Ивайло Московски.

С допълнителен полет на "България Еър" по-рано вчера вечерта за Москва отпътуваха около 180 туристите. Някои от тях чакат да се приберат в родината си от 8 сутринта вчера. Все още не е постигнато разбирателство между двете компании за изчистване на дълга. Надеждите са до понеделник това да стане. Дотогава вероятно ще се анулират всички полети на "България Еър" с туристи на "Алма тур".

Късно снощи с полет от Бургас, от летище Варна са излетяха и 49 руски туристи, чиито полети по-рано са били отменени. Това съобщиха за радио "Фокус” – Варна от координационния център на Летище Варна. От Бургаското летище са се качили още 41 туристи от Русия.

Два полета на авиокомпания "България Еър” за Москва и Санкт Петербург са били отменени от летище Варна на 9 септември заради финансовия спор между туроператора "Алма Тур” и авиокомпанията "България Еър”. Единият полет е бил за Москва, а другия за Санкт Петербург. Вчера, във връзка с кризата, отменени полети не е имало.

От координационния център на летище Варна отбелязаха, че е трудно да се определи броя на туристите, които е трябвало да се транспортират до домовете си с отменените два полета от варненския аеропорт, но те най-вероятно са стотици.

iNews припомня, че правителственият самолет извози част от руските туристи, блокирани във Варна и Бургас. Самолетът изпълни полет по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за по-бързото разрешаване на кризата с туристите, останали в България.

С 40 туристи на борда от летището в Бургас правителственият самолет "Еърбъс" излетя за летище Варна. Във Варна самолетът качи на борда си още 50 руски туристи от потърпевшите от финансовия спор между туроператора "Алма Тур" и авиокомпанията "България Еър". От летище Варна правителственият "Еърбъс" отлетя за Москва. На борда му бяха основно жени и деца.

Правителството прави всичко възможно, за да спомогне за разрешаването на кризата с туристите на летище Бургас.” Това заяви пред Агенция "Фокус” министър-председателят Бойко Борисов след излитането на правителствения самолет в полет за Москва.

"Проведох разговор с главния прокурор Борис Велчев за започване на незабавна предварителна проверка от страна на прокуратурата за установяване на причините за възникналото напрежение и накърняването на правата на чужди туристи и дали това се дължи на неправомерни действия от страна на служители.

България е правова държава и никой не може да разрушава представата за страната ни, която се стремим да изградим. Наредих на три министерства да следят за разрешаването на ситуацията и да осигурят възможност за връщането на туристите в родината им и предоставих и самолета на правителството.

България прави всичко възможно в интерес на традиционно добрите ни връзки за разрешаване на проблема и въпреки, че става въпрос за търговски отношения, водеща е грижата за хората”, заяви още премиерът Борисов.

Според руски медии, туристите, слезли на летище "Внуково” са заявили, че имат претенции към туроператора "Алма Тур”, а също така се оплакали от условията, при които се наложи да чакат на летището в Бургас.

Полетът на авиокомпания "България Еър” от Бургас за Рига, който трябваше да излети в 05.00 часа, е отложен за 12.00 часа по обяд. С този полет ще бъде извозена група руски туристи, организирани за почивка у нас от агенция "Алма тур”.

 

Водещи

Най-четени