Ходим на зимни курорти на половин цена 09.02 | 10:47

Туризмът се спасява тази зима с промоции от -50%

От Мая Александрова

Средно 50% отстъпка могат да ползват туристите, които искат да почиват в големите зимни курорти у нас. Хотелиерите и ресторантьорите свалят драстично цените, за да привлекат посетители в полупразните, заради липсата на сняг, планински комплекси за отдих, пише "Монитор”.

Най-големи намаления има в хотелите с по-ниска категория.

Така например в 3-звезден хотел в Банско еднодневен пакет за двама струва 39 лв., или с 44% по-малко от обичайната цена. В сумата влиза нощувката, а също и безплатно ползване на фитнес, подземен гараж, безжичен интернет и други екстри.

Изгодни оферти има и в хотелите, които предлагат all inclusive. Нощувка с включена закуска и вечеря в Банско излиза 37 лв., което е с цели 57% надолу.

Намаления с около 50% има и в Пампорово, където нощувка в хотел струва 49 лв.

За да спасят сезона, до такава промоция са прибегнали също лъскавите 5-звездни хотели в Боровец, в които две нощувки в двойна стая излизат 94 лв. вместо 188 лв. Ресторантите в курорта дори са обявили специални оферти за българските туристи. В някои заведения те достигат 20%.

"Не помним толкова лош сезон, миналия имаше сняг, по-миналия също, този няма никакъв”, оплаква се собственик на ресторант в пустия за това време на годината курорт.

Възрастен мъж от Самоков, който разхожда с понита децата срещу 10 лв., разказва, че дори малкото чужденци, в последните години основно македонци, румънци и руснаци, въобще не са платежоспособни.

"Сигурно идват по някакви социални програми”, предположи той.

Оказва се, че въпреки промоциите в хотелите и ресторантите, и малкото скиори заради оголените от разтапящия се от топлото време сняг писти, цените за лифтовете и влековете не са помръднали. Така дневната карта за съоръженията е останала на 55 лв. За сметка на това не се образуват обичайните опашки пред тях.

Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин от бранша предлагат атрактивни отстъпки, за да привлекат повече туристи.

Ресторантите в Чепеларе например включвали в менютата си традиционни гозби като пататник, чеверме, овче мляко и сладко от боровинки. В Добринище също залагали на кулинарните изкушения. Хотелиерите пък предлагали отстъпки на клиентите, които доведат друго семейство. Често като бонус в офертите се включвали и спа процедури.

По думите на Рагин липсата на сняг няма да се отрази на туристическите посещения. Той припомни, че през декември пистите са били покрити с изкуствен такъв.

"На турския пазар има 30% ръст. Дори и да има спад, в някои сегменти той ще бъде компенсиран от по-силното представяне в други”, изрази оптимизъм Рагин.

Повече туристи имало и от Гърция, Македония и Сърбия.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма обаче липсата на сняг е довела до намаляване на броя на късните записвания. Той посочи, че е имало и около 2 пъти повече анулирани резервации спрямо миналия сезон.

Драганов прогнозира все пак 2% ръст на чуждите туристи, т.е. страната ще посетят около 1,3 милиона чужденци.

"Българските туристи, които традиционно минават през зимните курорти са около 280 хиляди”, отчете той.

Водещи

Най-четени