Чакаме украинци и руснаци, но те няма да дойдат 28.03 | 15:16

Очакванията, базирани на изследване сред морските хотели, са за спад от 10-15 на сто на туристите от Украйна и Русия

От iNews.bg

10-15% по-малко украинци и руснаци се очакват да ни посетят следваща година. Това прогнозират от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Причината - кризата в Украйна, която ще повлияе върху българския туризъм.

Очакванията, базирани на изследване сред морските хотели, са за спад от 10-15 на сто на туристите от Украйна и Русия, каза Сийка Кацарова, заместник-председател на съюза.

От бранша съобщиха също, че за украински деца, които са били записани за летни лагери в Крим, сега усилено се търси възможност за пренасочване на почивките в България. Вече има и конкретни запитвания в съюза от украински туроператори.

За българите, които ще изберат да прекарат предстоящите дълги празнични дни в СПА хотели, от съюза увериха, че няма да похарчат повече пари, отколкото, ако отидат в чужбина. По данни на съюза средно 60 на сто са българските клиентите на балнео и СПА хотелите у нас, 20 на сто - от Русия, по 10 на сто - от Германия и Израел, а останалата част се пада на страните от Балканския регион.

Средната годишна заетост на един СПА хотел е около 60%. След влизането в сила на Наредбата за сертифициране на балнео и СПА центровете от съюза прогнозираха, че 20 на сто от хотелите няма да отговарят на критериите й.

Сега около сто са качествените хотели в този сегмент. Шест са хотелите, които са направили доброволното сертифициране по евроизискванията, което струва между 3000 и 5000 евро.

Липсата на интерес от българските хотелиери към подобна атестация от Европейската балнео и СПА асоциация от съюза си обясняват с опасенията на бизнеса, че няма да могат да издържат на строгия одит, но напомнят, че тези сертификати са визитната картичка към Европа.

По данни на съюза около 2% от минералните ни води се използват, което по разчети на браншовата организация, означава, че около 24 милиарда евро се "изливат" всяка година. По тази причина от съюза съобщиха, че ще инициират специален закон за инвестициите в секторите балнео и СПА, който да облекчава вложенията в тези туристически сегменти.

Водещи

Най-четени