Чуждите туристи са похарчили повече пари у нас това лято 11.10 | 17:24

Израелските туристи са намалели с 30% през изминалия сезон

От Ралица Стоянова

С 4,6% повече чуждестранни туристи са посетили България през летния сезон, според данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за периода от юни до август, съобщи Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в министерството. Тя участва в IX Международно туристическо изложение "Планините на България- гостоприемство в четири сезона" в Пампорово.

Отчита се и ръст на приходите от международен туризъм, които през юни и юли възлизат на 985,4 млн. евро, което е с 6,2% повече в сравнение със същия период на 2011.

Обобщените данни на МИЕТ показват ръст на туристическия поток от Русия с 34,5%, Молдова- с 28,9%, Китай- с 39%, Кувейт- с 37%.При туристите от Израел обаче се отчита намаление от 30% за периода от юни до август.

Увеличението на чуждестранните туристи за летния сезон е 4,4 на сто при посещенията с цел почивка и ваканция, а с 13,7% при пътуванията с цел бизнес. Общият ръст на туристи за периода от януари до август е 2,4%, а приходите са 1,578 млрд. евро, тоест с 2,2 на сто повече от първите осем месеца на 2011, съобщи Иванова.

Тя прогнозира ръст от около 5% за предстоящия зимен сезон.

Представители на туристическия бизнес от Пампорово, Чепеларе, Банско, Смолян, Златоград и други планински центрове участват в традиционното изложение, което за първи път се провежда в Пампорово, информира БТА. В първия ден от изложението участваха и кметовете на Смолян, Чепеларе и Банско- Николай Мелелмов, Тодор Бозуков и Георги Икономов.

Водещи

Най-четени